Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Кралят на Испания Фелипе обяви предсрочни избори през юни

felipevifueraokВ Испания преговорите за съставяне на правителство се провалиха и на 26 юни ще има предсрочни избори, съобщава в обзор агенция “Фокус”.

Кралят на страната Фелипе VI взе решение да не предлага нов кандидат за премиер на страната. Никой от лидерите на парламентарно представените партии няма нужната подкрепа, за да състави правителство и гласуването в долната камара е обречено на провал.

Това означава, че на 3 май и двете камари на парламента ще бъдат разпуснати, а предсрочните избори ще се проведат на 26 юни.

Парламентът на Испания за първи път в демократичната си история изпада в ситуация, при която да не може да избере министър-председател.

Крал Фелипе оповести решението си за разпускане на законодателния орган пред председателя му Пачи Лопес. След изборите през декември всички преговори за съставяне на правителство се провалиха.

След консултации с лидерите на отделните партии кралят стигна до заключението, че няма вероятен кандидат за министър-председател. Вчера приключи третият кръг от консултациите.

Премиерът в оставка Мариано Рахой също обяви, че не разполага с нужната му подкрепа. „Аз казах на монарха, че няма достатъчно подкрепа, за да бъде кандидат“, каза той.

Лидерът на главната опозиционна Социалистическа партия на Испания Педро Санчес изрази във вторник мнение, че новите избори са неизбежни. / Дир.бг

Коментарите са затворени.