Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Край на кризата: Избраха Рахой за премиер на Испания

mariano_rajoy_efeИспанският парламент избра тази вечер консерватора Мариано Рахой за премиер, слагайки край на продължилата близо една година политическа криза в страната, предадоха световните агенции.Така Испания, която от 10 месеца е без постоянно правителство, ще може най-накрая да се сдобие с нов кабинет, след парламентарните избори през декември и юни, които не излъчиха ясен победител.

Резултатът от гласуването бе очакван, след като социалистите дадоха да се разбере, че няма да блокират кандидатурата на Рахой, който досега бе изпълняващ длъжността министър-председател. При първия вот на доверие, в четвъртък, основната опозиционна сила гласува срещу премиера, който тогава се нуждаеше от абсолютно мнозинство в 350-членния Конгрес на депутатите.

При днешното гласуване в долната камара на испанския парламент Рахой имаше нужда вече от обикновено мнозинство, за да бъде избран за премиер. Той получи 170 гласа “за” при 111 “против” и 68 депутати, гласували с “въздържал се”.

Испанският премиер бе подкрепен от своята Народна партия, центристката “Сиудаданос” (“Гражданите”) и Коалицията на Канарските острови. Депутатите социалисти гласуваха с “въздържал се” и така откриха пътя за утвърждаването на Рахой за министър-председател.

Очаква се премиерът да положи клетва пред крал Фелипе Шести утре, посочва Асошиейтед прес.

Самият Рахой съобщи в парламента, че ще представи новото си правителство в четвъртък следобед, предадоха Ройтерс и ТАСС. Членовете на кабинета ще положат клетва в петък, допълни той, уточнявайки, че вече е разговарял по въпроса с крал Фелипе Шести.  /БТА/

По публикацията работи: Василия ПейчеваДнес

Коментарите са затворени.