Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Консерваторите в Испания ще спечелят изборите, но без мнозинство, показват последните проучвания

zx450y250_2669551source-reutersУправляващата Народна партия в Испания ще победи на изборите, но едва ли ще постигне парламентарно мнозинство, показват последните проучвания на общественото мнение, цитирани от агенция “Ройтерс”. Една трета от испанците още не са решили за кого и дали ще гласуват.

Испанските закони не позволяват публикуването на повече социологически проучвания преди изборите, които ще се проведат в неделя.

Проучването на агенция Sigma Dos,извършено за в. “Ел Мундо”, предвиждa 27.2% за Народната партия на премиера Мариано Рахой, 20.3% за социалистите, 19.6% за “Сиудаданос” и 18.4% за “Подемос”.

Резултатите, изчислени от агенция Metroscopia за в. “Ел Паис”, показват 25.3% за консерваторите, 21% за Социалистическата партия и по 19.1% и 18.2% за “Подемос” и “Сиудаданос”.

Разликите между партиите са толкова малки, че на самите избори могат да се очакват изненади и единственото сигурно е, че ще се наложи създаването на коалиция, отбелязва в. “Ел Мундо”. Фрагментираният вот е необичаен за Испания, в чиято двупартийна система обикновено доминират Народната партия и Испанската социалистическа работническа партия (Partido Socialista Obrero Español – PSOE).

Икономическата криза, високата безработица и корупционните скандали доведоха до разочарованието на избирателите, част от които се обърнаха към двете нови политически формации – “Сиудаданос” (“Гражданите”) и лявата “Подемос” (“Ние можем”).

“Сиудаданос” са местна политическа сила в Каталуня, но набраха популярност след изборите там през септември и оттогава непрекъснато увеличават подкрепата си. Партията е за оставане на автономния регион в рамките на Испания и е проевропейски настроена.

“Подемос” доскоро се определяше като сестринска организация на крайнолявата гръцка СИРИЗА, но заложи на смекчена социалдемократична предизборна програма.

Най-предпочитаната възможност е общ кабинет на Народната партия и “Сиудаданос” – 27.7% от избирателите биха подкрепили такова управление, показват данните от проучването на Sigma Dos. 27% биха искали коалиция на социалистите и “Подемос”.

15.7% са за общо управление на Социалистическатa партия и “Гражданите”, докато евентуална “широка” коалиция на PSOE и Народната партия е подкрепяна само от 6%.

Испанците над 55 години са два пъти по-склонни да подкрепят Рахой, отколкото младите жители на страната, показва държавното проучване на общественото мнение. / Дневник.бг

Коментарите са затворени.