Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Консервативните избиратели в Испания биха жертвали премиерa за правителство

zx450y250_2776402source-reutersМнозинството от гласоподавателите на управляващата в Испания Народна партия биха жертвали премиера Мариано Рахой, за да осигурят нов консервативен кабинет, пише агенция “Ройтерс”, позовавайки се на изследване на агенция Metroscopia.

Рахой е обект на критики заради няколко корупционни скандала и тежките бюджетни ограничения, които наложи през последните години, докато страната се бореше с икономическа криза.

57% от консервативните избиратели твърдят, че ще приемат оставка на Рахой, ако след нея Народната партия ще може да състави правителство. 74% от всички гласоподаватели смятат, че премиерът трябва да напусне, ако това ще позволи оформянето на коалиция.

Испанците ще гласуват за втори път в последните шест месеца, след като изборите през декември не изведоха категоричен победител и четирите големи партии не успяха да съставят коалиция. Социологическите проучвания предвиждат подобни резултати и след вота на 23 юни.

Партията на Рахой вероятно ще получи 29.8%q или 119 – 122 места в 350-местния парламент, показва проучване на консултантската фирма GAD3 за в. “Ла Вангардия”. Дори с подкрепата на центристите от “Сиудаданос” коалицията няма да има 175-те депутати, необходими за мнозинство.

Междувременно подкрепата за лявата коалиция на “Подемос” расте и тя вероятно ще получи повече гласове от традиционната левица на Педро Санчес. Според повечето анализатори резултатите са такива, че социалистите ще трябва да направят труден избор – дали да подкрепят широка коалиция с традиционния си опонент Народната партия, или да застанат зад правителство на “Подемос” – опция, която Санчес многократно отрече като възможност.

“Подемос” е единствената голяма партия, която приема въпросът за независимостта на Каталуня да се реши с референдум, докато всички други са на мнение, че е изключено автономният регион да се отдели от Испания.

Дневник.бг

Коментарите са затворени.