Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Кметовете на “Подемос” в Испания – неубедителното представяне на “новата лява идеология”

zx450y250_2584682source-reutersСкоро след като зае поста кмет на Мадрид, Мануела Кармена, издигната от лява и противопоставяща се на статуквото коалиция, подкрепена от “Подемос”, основа “Оригиналната версия” – уебсайт, който местната власт използва, за да опровергава медийни публикации, които смята за “неточни или отворени за грешна интерпретация”.

Екипът ѝ също така обяви намеренията си да промени имената на улиците, които се свързват с бившия фашистки диктатор Франсиско Франко, и демонстративно се противопостави на църквата, разказва “Ройтерс”.

Управлението на кмета е комбинация от символични политики и инициативи, които са жест към обикновените граждани и замислени напук на големия бизнес. Кармена провокира критики от страна на партньорите си и беше заклеймена от опонентите си, като мнозина определиха “Оригинална версия” като антидемократична идея.

В светлината на прожекторите попадна “Подемос”, новата партия, обявила се против политиките за икономически съкращения. “Подемос” е тясно свързана с Кармена и партньорите ѝ в Барселона, Валенсия и Сарагоса. Освен това “Подемос” е и близък партньор на гръцката радикална лява партия СИРИЗА.

Въпреки че Кармена се погрижи да смекчи тона в уебсайта си, нейната полемика като цяло отчужди медиите и ерозира сериозна част от спечеления от нея политически капитал по време на местните избори тази година. Това промени баланса на властта в най-големите градове в Испания.

Действията на Кармена съживиха разделения от времето на гражданската война в испанското общество, а те биха могли да доведат до изненади в резултатите от изборите за парламент тази година.

Докато някои от гласоподавателите в Мадрид смятат общинския съвет на Кармена за неопитен и непрофесионален, други приветстват опитите му да промени статуквото:

“Има нужда от промяна в политическия манталитет на Испания. При положение че образователната ни система е лоша и превръща населението в идиоти, значи имаме проблем”, заявява 23-годишният Хуакин Серано.

Премиерът Мариано Рахой в същото време използва поляризацията в дебата за новите кметове в Испания, за да обезвреди “Подемос”. Те са основна заплаха за перспективите му за преизбиране. Той нееднократно свързва неопитността на “Подемос” с политиките на СИРИЗА в Гърция.

Въпреки че болезнената испанска рецесия доведе до силен икономически растеж, социалното напрежение остава взривоопасно, а обвиненията в корупция към най-големите партии не спират.

“Обстановката е толкова чувствителна, че тези мерки се използват от големите партии с цел да атакуват по-малките. Те искат да покажат на новите противници на статуквото, че нямат капацитета да управляват”, смята анализаторът от испанския тинк танк “Тенео интелиджънс” Антонио Барозо.

Конфликтът около “Оригинална версия” извади наяве по-дълбокото разделение между католиците и революционистите в испанското общество, което доведе до гражданската война от 1936 до 1939, по време на която Франко победи лявото крило и анархистите републиканци и управлява до смъртта си през 1975 г.

Според Барозо именно тези разделения са основата на днешната демократична партийна система на Испания.

Кармена застана и срещу интересите на църквата. Тя отказа да се поддаде на натиска и да уволни говорителката на съвета си Рита Маестре, след като Маестре показа бельото си в катедрала през 2011 г. по време на студентски протест. Оттогава обаче заявява, че планът за промяна на имената на улици от режима на Франко не е приоритет.

Миналата седмица колегата на Кармена, кметът на Барселона Ада Колау, предизвика обществено недоволство, премахвайки от сградата на кметството бюст на бившия крал Хуан Карлос, който все още се радва на широка популярност, след като абдикира и беше наследен от сина си крал Фелипе миналата година.

В град, където туристите са много пъти повече от населението, Колау обаче спечели симпатиите на бизнеса и избирателите, като спря издаването на нови туристически лицензи за настаняване, въпреки че министърът на икономиката я обвини, че създава пречки за икономическото възстановяване.

Кармена от своя страна се радва на одобрение, след като спря заповедите за разселване на 70 семейства от социални жилища и реши да продължи повече от 2000 подобни договора за наеми на апартаменти.

Признаците, че Испания все още не се чувства уверена в новата идеология на лица като Кармена и Колау, се виждат в нестабилния рейтинг на “Подемос”.

Те бяха начело на проучването на социологическата агенция “Метроскопия” за изданието “Ел Пеи” с 22.1% през април, а през началото на юли одобрението им падна под 15%. “Подемос” е трета с 18.1% в последното изследване на Метроскопия от юли, а в същото време друга популярна агенция ѝ дава 20.3%.

Кметовете на "Подемос" в Испания - неубедителното представяне на "новата лява идеология"Пабло Иглесиас, лидер на Подемос

Reuters

Анализаторът Барозо обаче очаква растящата поляризация в испанската политика да доведе до по-високи изборни резултати за консервативната Народна партия на Мариано Рахой, понеже тя е способна да мобилизира най-колебливите избиратели:

“Достатъчно е да се каже, че има възможност “Подемос” да спечелят и че кметовете Кармена и Колау са представители на “лявата заплаха”. Това е причината Рахой и цялата Народна партия да ги атакуват.”

Според 50-годишния адвокат с центристки виждания Игнасио Гома новите масови движения не са опасни, въпреки че наивността им е повод за притеснение.

“Те имат добри намерения… но липсата на политически опит е очевидна”, заявява той.

Случаят с “Оригинална версия” е добър пример – въпреки че целта на създаването му е била да изясни недоразумения, сайтът допълнително обтегна отношенията с вече скептичната, а и влиятелна испанска преса, чиято национална федерация нарече уебсайта инструмент за цензура.  / Дневник.бг

Коментарите са затворени.