Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Католическа монахиня от Испания почина от Ебола в Либерия

31Католическа хуманитарна организация от Испания съобщи, че монахиня, която работела в Либерия, е починала от вируса Ебола, предаде Асошиейтед прес. Орденът Сан Хуан де Диос уточни, че сестра Шантал Паскалин е починала в болницата Сан Хосе в Монровия въпреки грижите на монахиня доброволка.

Паскалин принадлежеше към същия орден, от който са испанският мисионер отец Мигел Пахарес и монахинята Хулиана Боноха, заразили се с Ебола и върнати тази седмица в Мадрид с медицински самолет. И двамата са в стабилно състояние в мадридска болница.

Испанското министерство на здравеопазването съобщи, че е позволило по изключение на отец Мигел Пахарес да бъде приложено лечение с експерименталното лекарство ZMapp, с което вече бяха лекувани двамата американци, заразени с Ебола в Либерия. Лекарството е било получено вчера в болница “Карлос Трети”, където е настанен 75-годишният мисионер. Лекарството е произведено в лаборатория в САЩ и досега е било тествано единствено на животни.

Последният взрив на Ебола е най-мащабният и най-продължителният, регистриран някога. Болестта отне досега живота на 961 души. Тя се появи през март в Гвинея и оттогава се разпространи в Сиера Леоне, Либерия и Нигерия.

Саудитското министерство на здравеопазването съобщи, че първоначалните изследвания на починал саудитски гражданин, за когото е имало подозрения, че е бил заразен с вируса Ебола, са дали отрицателен резултат, предаде Ройтерс. Мъжът починал в сряда, след като се завърнал от бизнес пътуване в Сиера Леоне и показал симптоми, сходни на зараза с Ебола. Министерството посочи в съобщение за печата, че изчаква резултатите от допълнителни изследвания в лаборатории в САЩ и Германия.

Ебола е един от най-смъртоносните вируси, с до 90 процента фатален изход за болните. При сегашния взрив на заболяването в Западна Африка фаталните случаи са около 60 на сто.

Световната здравна организация предупреди в петък, че взривът от Ебола в Западна Африка е глобална заплаха за общественото здраве и че е твърде вероятно да продължи да се разпространява няколко месеца.

Засегнатите страни обявиха извънредно положение и някои затвориха границите си. Саудитска Арабия прекрати издаването на визи за поклонение на граждани от западноафрикански държави, за да предотврати евентуално разпространение на болестта.
/Източник: Днес.бг /По публикацията работи: Анисия Иванова

Коментарите са затворени.