Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Картина на Пикасо за 29 млн. долара се връща обратно в Испания

Снимка: Ройтерс

 

0000200331-article3 Картина на Пабло Пикасо за 29 млн. долара, собственост на испанския банкер Джейми Ботен и със забрана за изнасяне извън Испания, ще се върне в Мадрид във вторник, след като френските власти осуетиха опит творбата все пак да бъде изнесена извън страната, съобщава Bloomberg.

Картината „Глава на млада жена“ (Head of a Young Woman) ще бъде върната от испанската Гражданска гвардия със специален самолет и ще бъде придружавана от представители на министерството на културата. Картината ще бъде депозирана в Museo Reina Sofia в Мадрид и ще остане под съдебен надзор до разрешаване на случая.

През май Националният съд на Испания потвърди заповед, забраняваща изнасянето на картината от страната на основание неизмеримата ѝ културна стойност и определянето ѝ за национално съкровище. Творбата, която се оценява на 26 млн. евро, е трябвало да пристигне в Швейцария, но е спряна от митническите служители на пристанище близо до Корсика на 31 юли, заявиха френските власти.

Според адвокатите на Ботен той не е нарушил испанския закон за износ на художествени творби, тъй като картината е била придобита в чужбина и за постоянно местонахождение се води яхта с британска регистрация, където е била намерена самата картина.

„Картината е била нарисувана в чужбина, купена е в чужбина и постоянното ѝ местонахождение оттогава е в чужбина“, заяви пред медии адвокатът на Ботен Рафаел Мато де Рос. „Затова тя няма как да бъде изнесена, нито законно, нито незаконно“, допълва той.

Ботен, брат на покойния председател на Banco Santander SA Емилио Ботен, е най-големият акционер в Bankinter SA, седмата най-голяма банка в Испания, чийто председател беше до 2002 г.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова / Инвестор.бг

Коментарите са затворени.