Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

И Испания прибра свой гражданин, заразен с ебола

655-402-ispaniia-ebolaСлед като САЩ прибраха двама свои граждани, заразени с вируса ебола, това направи и Испания. Министерството на отбраната на кралството съобщи, че военен самолет е докарал във въздушна база край Мадрид 75-годишния испански мисионер Мигел Пахарес Мартин, заразил се с вируса в Либерия.

Мъжът е

първият носител на вируса, репатриран в Европа.

Той ще бъде преместен от базата „Торехон де Ардос“ в специализирана клиника за лечение на инфекциозни заболявания към столичната болница „Карлос III“.

Със санитарния армейски самолет е пристигнала и друга мисионерка с испански паспорт, работила в същата либерийска болница като Мартин – Хулиана Бои, информира министерството в „Туитър“. Не е установено дали и тя е вирусоносител.

Двамата бяха настанени заедно с други пациенти под карантина в болница в столицата на Либерия – Монровия, чийто директор почина в понеделник от усложнения след заразяване с ебола, информира орденът „Сан Хуан де Диос“, управляващ болничното заведение.

Преди случая с испанския мисионер двама американци – лекар и мисионерка, също бяха репатрирани със самолет и настанени в специализирани болници в Атланта, САЩ.

Епидемията от ебола взе вече над 930 жертви в Западна Африка (в Гвинея, Нигерия, Либерия и Сиера Леоне), напомня АФП.

Междувременно американският президент Барак Обама заяви, че

липсва достатъчна информация, за да се даде зелена светлина на обещаващо лекарство срещу смъртоносната ебола

и че първоначалният отговор трябва да бъде насочен към мерки в публичното здравеопазване за сдържане на вируса, съобщи Ройтерс.

Мигел Пахарес Мартин
Мигел Пахарес Мартин Източник: ЕПА/БГНЕС

„Трябва да оставим на науката да ни води и не мисля, че е налична цялата информация дали това лекарство помага“, заяви Обама на пресконференция. „Знаем обаче, че вирусът ебола може да бъде спрян, ако разполагате със стабилно публично здравеопазване“, каза Обама и допълни, че засегнатите страни трябва да признаят, че техните здравни системи са били изпреварени, тъй като не са били в състояние да идентифицират болестта и да изолират достатъчно бързо пациентите.

Вчера трима специалисти по вируса

призоваха за доставката на експерименталното лекарство

за засегнатите от бедствието западноафрикански страни. Американските граждани, които бяха евакуирани от Либерия заради заразата и сега се лекуват в клиники в САЩ, са били подложени на това експериментално лечение, преди да бъдат транспортирани към родината си, посочиха тримата експерти, сред които е белгийският доктор Петер Пио, откривател на вируса през 1976 г.

Заедно с Дейвид Хейман и Джеръми Фарар, видни специалисти по ебола, Пио посочва, че съществуват няколко противовирусни медикамента и ваксини в процес на изследване, които биха могли да бъдат използвани срещу вируса на ебола. Експертите призовават Световната здравна организация, единственият орган с необходим международен авторитет, за да разрешава използването на експериментални методи за лечение, сега да влезе в тази своя роля.

Доктор Антъни Фаучи, директор на американския Институт за алергии и инфекциозни болести признава, че експерименталният серум, вливан на двамата заразени американци, е ефикасен до известна степен, но това е било наблюдавано само при двама пациенти и затова не може да се каже, че лечението с него е обещаващо.

Докато тези решения се бавят, се появиха съобщения, че в страните, засегнати от епидемията, роднини на заразените с ебола масово ги изоставят по улиците, за да избегнат налагането на карантина. Това затруднява значително опитите за ограничаване на заразата.

Източник:  Вести / По материали на БТА

Коментарите са затворени.