Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанци крият 550 млрд. евро в офшорки

imagesИспания затяга мерките за откриване на лица и фирми, които държат парите си в офшорни зони, за да не си плащат данъци, съобщава “Дойче Веле”, цитиран от БГНЕС.

Според независимата група международни експерти “Tax Justice Network” испанците са разпределили в офшорни зони в международен мащаб около 550 милиарда евро. От това държавата губи ежегодно по 88 милиарда евро от неплатени данъци.

Според експерти загубените суми биха могли да се справят с дефицита в страната в размер на 6,62% от БВП през миналата година.

Страстта на испанците към офшорките се появила най-вече през последните пет години, когато държавата започна да увеличава данъците си. Испанските граждани с минимален доход, който не надвишава 1500 евро на месец, са облагани с 25% данък, докато гражданите с над 25 000 евро доходи се облагат с 52%.

В офшорни зони са регистрирани част от филиалите на големи испански банки като “Santander” и “BBVA”, строителните компании “ACS”, “FCC” и “OHL”, енергийната “Repsol” и комуникационната компания “Telefonica”.

Някои от най-известните дейци на изкуството и спорта също са се опитали да скрият своите приходи в чужбина. Оперният певец Пласидо Доминго държи парите си на остров Джърси, а Монсерат Кабайе в Андора. Фернандо Алонсо държи богатството си в Швейцария, както и тенисистът Карлос Моя. За да се промени тази ситуация, Мадрид постепенно ще установява контакти с офшорни фирми с цел получаване на информация за сънародници, които държат парите си в тях.

Наскоро правителството подписа споразумения с Катар, Кипър, Монако, Макао, Андора, Малта, Ямайка и др. На 1 август страната прие закон, регламентиращ намаляването на данъците през следващата година. Максимална данъчна ставка в продължение на 2 години ще падне от 52% до 45%. /Източник: Дир.бг

Коментарите са затворени.