Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанците искат крал Фелипе да бъде мост между партиитe

0000229863-article2Повечето испанци искат новият им крал Фелипе Шести да играе по-голяма роля в политиката и да изгради мостове между разделените от противоречия партии и региони в страната. Това сочат резултатите от проучване, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Испанската монархия през последните години се опита да остане встрани от сложните политически отношения в страната, въпреки че според мнозина бащата на новия владетел крал Хуан Карлос има заслуга за приноса си към плавния преход към демокрация след диктатурата на Франко.

Според анкета на в. “Паис” 75 процента от испанците са на мнение, че новият държавен глава трябва лично да притиска партиите да постигат споразумения по проблемите на страната, ако политиците сами не успяват да стигнат до разбирателство.

Резултатите отразяват широко разпространеното недоволство от споровете между управляващата Народна партия и основната опозиционна сила Испанска социалистическа работническа партия при обсъжданията на законодателни промени в сфери като увеличаване на прозрачността и борба с корупцията.

Същевременно на фона на засилващите се сепаратистки настроения в Каталония диалогът между партиите в тази провинция и партньорите им на национално равнище е почти прекъснат.

Изследването, обхванало 600 души, установява, че според 91 процента от испанците има спешна нужда от по-голямо политическо сътрудничество, за да бъдат решени проблемите на страната. Сред анкетираните 75 процента посочват, че биха подкрепили активен натиск на новия крал за постигане на подобни споразумения.

Повече жители на страната продължават да подкрепят парламентарната монархия, отколкото републиканско управление, сочи пък проучване на в. “Вангуардия”.

По публикацията работи: Александър Попов / Източник: Днес.бг

Коментарите са затворени.