Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испански съд осъди авиокомпания Ryanair заради рекламен календар със стюардеси по бански

images (1)Испански съд призна за виновна в сексизъм авиокомпанията Ryanair, по отношение на рекламната й кампания с нейния ежегоден календар с момичетата на Ryanair.
Колоритният календар, който показва женския кабинен екипаж в изрязани бански, приземи авиокомпанията в съда в Малага. Това стана след жалба на група потребители от Испания, съобщават от Фокус.Съдийката Аманда Коен постанови, че календарът и интернет кампанията на фирмата нарушават законите за реклама в Испания, тъй като използват „женското тяло като обект”, за да привлекат вниманието.

Съдията Коен заяви, че има „абсолютно разминаване между използваните изображения и продукта, който се предлага”, и че кампанията е „незаконна, дискриминационна и несправедлива”. Членовете на кабинния екипаж били показани по „сексуален начин”, постанови тя. Съдията нареди на авиокомпанията да публикува решението на съда в два национални вестника, за своя сметка.

Календарът с момичетата на “Ryanair” съществува от 2008 г. Продава се на цена от 10 паунда във Великобритания и 10 евро в еврозоната. Създателите му отчитат, че през годините чрез него са набрани над 600 000 евро за различни благотворителни кампании. Постъпленията от тазгодишното издание на календара за 2014 г., чиито фотографии са заснети на остров Крит, ще бъдат предназначени за Център за борба с рака при младежите, базиран във Великобритания.

Съдията Коен похвали ”Ryanair” за „тяхната благотворителна дейност”, но заяви, че календарът е използван като маркетингов инструмент, за да увеличи продажбата на самолетни билети.

Решението идва след петгодишни жалби и оплаквания на различни потребители и женски организации в Испания. Последното оплакване е подадено от потребителска група “Adecua”. В него се твърди, че календарът използва „сексуални конотации”, за да рекламира.

Говорителят на “Ryanair” Робин Кийли (Robin Kiely) заяви, че авиокомпанията планира да обжалва решението на съда. Той бе категоричен, че изданието на календара за 2013 г., което провокира жалбата, е продадено и е донесло повече от 100 000 евро печабла като те са предадени на благотворителната фондация TVN в Полша, която работи с болни деца.

През изминалия месец компанията отчете рекордни продажби на календара за 2014 г. – повече от 9000 копия, продадени за шест седмици. /Дир

Коментарите са затворени.