Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испански съдия иска арест на китайски президент

223103_photoИспански съдия издаде международни заповеди за арест на бившия китайски президент Цзян Цзъмин и на други пекински политици по обвинения в геноцид в Тибет. Съдия Исмаел Морено предприе необичайния си ход по дело, заведено от правозащитни организации, позоваващи се на т. нар. принцип на универсална юрисдикция, възприет от Испания, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Според този принцип, престъпления срещу човечеството могат да се преследват без оглед на държавните граници.

Въз основа на същия принцип, бившият съдия Балтасар Гарсон успя да предизвика арестуването на бившия чилийски диктатор Аугусто Пиночет в Лондон през 1998 г.

По-късно на Пиночет беше разрешено да се завърне в Чили заради влошеното му здраве.

Според Гарсон, експрезидентът Цзян Цзъмин е имал властта да нарежда на хората, които пряко са извършвали нарушенията, и това го прави отговорен за геноцид, за мъчения и други тежки нарушения на човешките права, извършени от подчинените му срещу народа на Тибет.

Същите заповеди за арест, предадени на Интерпол, са подписани и за експремиера Ли Пън и за други висши китайски длъжностни лица от 1980-те и 1990-те години.

Китайското външно министерство призова Испания в петък да не допуска повече съдебни дела за разследване на предполагаеми китайски посегателства срещу човешките права в тибетския район.

Управляващата в Мадрид Народна партия настоява за съдебна реформа, с която Испания да се откаже от принципа за универсална юрисдикция и да бъде отнето на съдиите правото да действат извън границите на страната. /Дир

Коментарите са затворени.