Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанският премиер обяви нови социални мерки в годишната си реч

zx450y250_2479536Испанският премиер Мариано Рахой обяви нови социални политики и изтъкна икономическите успехи на правителството си в опит да си върне подкрепата на избирателите, които все по-често се обръщат към антисистемни партии, пише “Ройтерс”.

Рахой, чиято дясноцентристка Народна партия ще ползва икономическото възстановяване като основен аргумент в предизборната кампания за парламентарните избори в края на годината, посочи, че прогнозата за растежа за 2015 г. е била увеличена до 2.4%.

В годишно парламентарно обръщение, изпъстрено с нападки към радикалните испански партии, които набират все повече популярност, той обяви няколко нови социални мерки, в това число оказване на подкрепа на самотни родители.

“Икономическата дейност се засилва, създават се нови работни места”, заяви Рахой, но предупреди, че възстановяването няма да мине за ден, и посъветва хората да “не се доверяват на онези, които предлагат магически мерки”.

Испания излиза от шестгодишен период на икономическа слабост отчасти благодарение на пика в потребителските разходи, ниската цена на петрола и ниските лихви. Безработицата обаче остава висока, като един на четирима испанци е без работа, напомня “Ройтерс”.

Народната партия и социалистите доминират испанската политика от четири десетилетия, но днес властта им е поставена под въпрос от две нови партии. Дясноцентристката “Сиудаданос” привлича гласове от народняците с острата си кампания срещу корупцията. Антисистемната “Подемос” от своя страна се радва на подкрепата на много леви избиратели, а според някои изследвания е фаворит за спечелване на парламентарните избори.

Заплахата за традиционните партии в Испания се увеличи, след като крайнолявата СИРИЗА взе властта в Гърция, и Рахой направи някои паралели в речта си. Той посочи, че избягването на фалит през 2012 г. е било “най-важната социална политика” на неговото управление.

Въпреки това Мадрид се нуждаеше от помощна програма на стойност 41.3 милиарда евро за оздравяване на банковата система. Много икономисти обаче посочват, че правителството на Рахой не се е справило добре с провеждането на реформи, особено що се отнася до пазара на труда. Независимо от оптимистичните прогнози на управляващите безработицата в страната остава висока.

Правителството планира и въвеждането на още социални мерки преди изборите, например помощи за задлъжнелите семейства. Рахой обяви и намеренията си да засили преследването на укриването на данъци, да намали бюрокрацията в системата на правосъдието и да подобри законодателството по безопасността на работното място.

Източник Дневник.бг

Коментарите са затворени.