Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанският парламент гласува признаването на Палестина за държава

zx450y250_2412507Испанският парламент днес гласува необвързващо предложение за признаването на Палестинска държава.

Вотът е иницииран от Антонио Вера oт опозиционната Испанска социалистическа работническа партия, според която Испания трябва да признае Палестина като държава и “в сътрудничество с Европейския съюз да насърчи признаването ѝ от повече държави”.

Според Вера усилията да се разреши арабско-израелският конфликт чрез двустранни преговори са се изчерпали и подходът на Европа трябва да бъде по-иновативен.

Източници на EU Observer посочват, че  според настоящото правителство на Мариано Рахой признаването на палестинската държава трябва да бъде резултат от преки преговори между страните в конфликта.

Испания вече гласува с “да” за приемането  на Палестина в Юнеско през 2011 г. и за одобряването ѝ като държава – наблюдател в ООН, през 2012 г. Испанският парламент също одобри резолюция, според която Мадрид ще признае Палестина, ако арабско-израелските преговори не доведат до резултат.

На 30 октомври Швеция стана първата страна в ЕС, признала Палестина, след като други 8 настоящи държави членки гласуваха с “да” за палестинска държава през 80-те години. Необвързващ вот за статута на Палестина се проведе и във Великобритания и Ирландия. Там депутатите също подкрепиха признаването на териториите за държава.

Източник: Дневник.бг

Коментарите са затворени.