Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанският министър на икономиката ще е следващият председател на Еврогрупата

zx450y250_1900001Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос Хурадо има подкрепата на страните от еврозоната да стане председател на Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) от средата на 2015 г., съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой на пресконференция в Брюксел, предаде “Ройтерс”.

“Разбрах от г-жа Меркел и от лидерите на много други страни, че смятат г-н Де Гиндос за много подходящ кандидат да изпълнява функциите на председател на Еврогрупата от средата на 2015 г.”, каза Ван Ромпой.

По време на посещението си в Испания тази седмица германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Де Гиндос е “отличен министър на икономиката в Испания в тежки времена” по време на обща пресконференция с испанския премиер Мариано Рахой.

Подкрепата на германския лидер означаваше, че ще даде сериозна преднина на испанеца за ключовия пост, а в същото време подкрепяните от Берлин мерки за икономии ще срещнат силен защитник в лицето на Де Гиндос.

Луис де Гиндос беше член и на правителството на Хосе Мария Аснар от 2002 г. до 2004 г., като заемаше поста  държавен секретар за икономиката. Той беше директор на престижния бизнес колеж “Институто де Емпреса” и член на управителния съвет на енергийната групировка Endesa.

Де Гиндос е определян по-скоро като технократ, отколкото като политик. Завършил е икономически науки и предприемачество в Университетския колеж за финансови науки. Бил е отговорен за финансовия сектор на PricewaterhouseCoopers за Испания.

Настоящият председател на Еврогрупата – холандецът Йерун Дейселблум, беше избран в началото на 2013 г., като мандатът му изтича в средата на следващата година. Неговата номинация не беше подкрепена от Испания, като именно Де Гиндос тогава обясни, че причина за това е, че страната му не е достатъчно представена в европейските институции. /Източник: Дневник.бг

 

Коментарите са затворени.