Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанският крал Хуан Карлос абдикира в полза на сина си

reyrajoy_28270_1Испанският крал Хуан Карлос е решил да абдикира, обяви премиерът на страната Мариано Рахой. Трона ще наследи синът му Фелипе.

76-годишният владетел управлява от 1975 г., когато пое властта след смъртта на диктатора Франциско Франко, припомня Би Би Си. През по-голямата част от този период той беше смятан за един от най-популярните монарси в света, но през последните години много испанци загубиха доверието си в него.

Репутацията му беше накърнена отчасти заради продължително корупционно разследване на дъщеря му принцеса Кристина и нейния съпруг Иняки Урдангарин. Подкрепата за Хуан Карлос спадна още след разкритието, че е бил на разточително пътешествие и лов на слонове в Ботсвана в разгара на испанската финансова криза.

Мариано Рахой заяви, че кралят се оттегля по лични причини. Неговото здраве е влошено, а през последните години той претърпя и няколко операции на бедрата.

Премиерът описа Хуан Карлос като “неуморен защитник на нашите интереси” и изрази убеждението си, че “това е най-добрият момент за промяна”. Той и министрите от кабинета ще обсъдят ситуацията на извънредно събрание. /Източник: Дневник.бг/

Коментарите са затворени.