Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанският БВП расте с 0,8% през четвъртото тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000208313-article3

Испанската икономика расте с 0,8% през четвъртото тримесечие, съобщи централната банка, цитирана от Bloomberg. Така страната поддържа един и същ темп на експанзия, какъвто беше регистриран и през предишните три тримесечия.

През 2015 г. БВП нараства с 3,2%, обяви банката в месечния си бюлетин, в който използва предварителни данни, базирани на ранни индикатори.

Повишението спрямо предното тримесечие беше най-високо през периода април – юни – 1%.

„Скромното забавяне в икономическия ръст през второто полугодие не променя сценария за устойчив растеж на БВП през следващите няколко тримесечия“, пише в доклада.

Според показателите испанските потребители и компании са двигателят на възстановяването, като рекордно ниските лихвени проценти, определени от ЕЦБ, оказват своето въздействие над икономиката. Продажбите на дребно скочиха до 10-месечен връх през октомври, а активността в сектора на услугите през ноември нарасна най-бързо от три месеца.

Испанската икономика расте с най-бърз темп от осем години насам, подкрепена от евтиния петрол, изгодния курс на еврото и програмата за стимули на ЕЦБ.

„Подобрените финансови условия осигуриха благоприятна среда за разходите на бизнеса и домакинствата през есента“, смятат от централната банка.

И все пак след изборите в неделя консерваторите на Мариано Рахой изгубиха около една трета от депутатите си и парламентът изглежда ще бъде един от най-фрагментираните в демократичната история на страната.

Рейтинговата агенция Fitch заяви, че очаква дълъг период на политическа несигурност, усложнена заради осуетени реформи, което може да навреди на развитието на икономиката.

Испанският Национален статистически институт трябва да публикува първата си оценка за ръста на БВП през четвъртото тримесечие в края на януари.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова / Инвестор

Коментарите са затворени.