Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанските социалисти печелят парламентарните избори, но без мнозинство

Педро Санчес. Снимка: Ройтерс

 

 0000292940-article3

Четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания завършиха без категоричен победител. Управляващата социалистическа партия спечели най-много места, но няма да получи мнозинство в парламента. Крайната десница удвои резултата си от предишните избори, а безизходицата на испанската политическа сцена се задълбочи, съобщава БТА.

Според резултати от преброяването на бюлетините в над 99 процента от изборните секции Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) печели 28 процента от гласовете и 120 места в Конгреса на депутатите, долната камара на парламента. Това е с три места по-малко от последните общи избори през април и далеч от необходимите 176 места за постигане на парламентарно мнозинство.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания и лидер на ИСРП Педро Санчес обеща да сформира стабилно правителство. „ИСРП спечели изборите. Но нашият план не е да продължаваме да печелим избори. Той се състои в това да сформираме стабилно правителство”, каза Санчес, цитиран от ТАСС. Той призова политическите си опоненти да бъдат отговорни и да му позволят да състави кабинет, с което да се сложи край на продължаващия с месеци политически блокаж.

На второ място се нарежда консервативната Народна партия с 20,8 на сто от избирателната подкрепа и 88 места. Тя подобрява резултата си от историческото дъно, което удари през април, когато успя да вкара в долната камара само 66 депутати.

Лидерът на Народната партия Пабло Касадо заяви след края на изборния ден, че Испания повече не може да чака да има правителство. Той добави, че ще е още по-трудно да бъде управлявана страната след вчерашния вот, при който никоя партия не получи мнозинство, предаде Ройтерс.

Крайнодясната партия „Вокс” печели 15,1 процента и 52 места, което е два пъти повече от досегашните й 24 депутати. „Само преди 11 месеца нямахме представители в (регионалните, националния и Европейския парламент). Сега сме трета политическа сила в Испания”, каза лидерът на “Вокс” Сантяго Абаскал.

Големите губещи са крайнолявата „Унидас подемос” с 9,8 процента и 26 места, което е спад от сегашните 42, и либералната „Сиудаданос” с 6,8 процента и 10 места, в сравнение с 57, спечелени през април.

Лидерът на „Сиудаданос” Алберт Ривера каза вчера, че няма извинения за поражението на партията му. Той добави, че изпълнителният комитет на „Сиудаданос” ще се срещне днес и че ще бъде свикан партиен конгрес, на който ще бъде решено бъдещето на партията.

Преговорите за съставяне на правителство няма да са леки. Теоретично Санчес може да състави мнозинство с „Унидас подемос”, малката лява партия „Мас паис”, с националистите и сепаратистите от Каталуния, Страната на Баските и Канарските острови.

Но такава коалиция ще бъде трудна – социалистите и „Подемос” не успяха да се споразумеят след миналите избори, а сътрудничеството с каталунските партии е затруднено от сепаратистката криза в Каталуния. Напрежението в североизточната област се увеличи, след като миналия месец бяха осъдени деветима регионални лидери. Каталунските партии вероятно ще искат амнистия за тях в замяна на подкрепата си за Санчес – нещо, което лидерът на ИСРП надали ще приеме.

Каталунският въпрос бе основен в кампанията и помогна за мобилизирането на гласове от противници на отцепването към „Вокс”, която обеща да отмени автономията на Каталуния и да забрани всички регионални партии, борещи се за независимост.

„Вокс” се представя като борец срещу политическата коректност. Наред с други неща, партията се противопоставя на миграцията, исляма, феминизма и привлича избирателите, изпитващи носталгия към диктатурата на Франсиско Франко.

След смъртта на Франко и връщането на демокрацията в Испания през 70-те, ИСРП и Народната партия доминираха в продължение на над три десетилетия в политиката и се редуваха начело на страната. Но политическата фрагментация сложи край на двупартийния модел.

За четири десетилетия демокрация Испания никога не е имала коалиционно правителство, но сега това изглежда единственият изход от политическата задънена улица, освен ако Санчес не успее да състави правителство на малцинството.

Вчерашните избори бяха свикани, след като ИСРП спечели най-много гласове през април, но Санчес не успя да договори съюз с „Подемос” или със „Сиудаданос”. Той се надяваше да получи по-силен мандат с предсрочните избори.

Избирателната активност вчера бе 69,9 процента, малко по-ниска от тази през април, посочи министерството на вътрешните работи. Около 37 милиона испанци, включително, 2,1 милиона в чужбина, имаха право да гласуват.

По статията работиха: Екип на Investor.bg 
редактор Елена Илиева

Коментарите са затворени.