Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанските марули с по-ниска себестойност от българските

Image_4722166_7Произвежданата в Испания маруля е с много по-ниска себестойност от тази на българския производител заради подкрепата, осигурена от испанската държава. Това каза в предаването „Здравей България” по Нова ТВ, Васил Грудев, заместник-министърът на земеделието и храните. С това зам.-министър Грудев обясни по-високите цени на българските марули, които за първа година достигат рекордната цена от 2 лв.

Васил Грудев уточни, че това се дължи в частност и на климатичните условия. „Пролетта беше изключително влажна, по-ниски температури, съответно по-малка продукция. Това комбинирано с миналогодишното производство, където пък имахме нереализация на продуктите, доведе до факта, че нашите земеделски производители заложиха по-малко, специално марули за производство, откъдето и по-високите цени”, каза още той.

По думите му именно в изграждането на бизнескапацитета, испанската държава е помогнала преди време със съответните европейски фондове. „Това е нещо, което ние се опитваме да направим в момента, залагайки правилата на новата Обща селскостопанска политика. Знаете, че сектор земеделие се намира изцяло под регулацията на ОСП, каза още Грудев. Той бе категоричен, че земеделските производители в Испания нямат предимство със субсидиите, а със самата конкурентоспособност на производителите.

Източник  Български фермер

Коментарите са затворени.