Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанските крайнолеви се обърнаха срещу Санчес в парламента заради спор за наемите

zx860y484_3379038Правителството на премиера Педро Санчес претърпя първото си значимо поражение в парламента, когато съюзниците, крайнолевите “Подемос”, отхвърлиха указ за реформа в недвижимите имоти, предадоха “Ел Паис” и “Ройтерс”.

Документът според властите в Мадрид целеше да подсили правата на наемателите и бе подложен на гласуване заедно с други, сред тях един допускащ нови частни оператори във високоскоростната жп мрежа. Кралските укази от такъв тип имат нужда от ратификация с просто мнозинство в парламента, но се одобряват от кабинета. Подобни укази са били отхвърляни само още 3 пъти от 1976 г. насам.

Загубата бе най-сериозната за премиера социалист Педро Санчес, откакто той пое властта от консерватора Мариано Рахой миналата година. Гласувалите “за” депутати бяха едва 103-ма, а “против” бяха 243-ма.

Социалистите са далеч от мнозинството в парламента, тъй като в техни ръце са под една трета от местата. Така Санчес разчита на “Подемос”, каталунски националисти и по-малки регионални партии (всички те без крайнолевите подкрепиха указа). Някои от тях същевременно вече поставят под въпрос бюджета за 2019 г., който трябва да бъде гласуван другата седмица. Ако той бъде отхвърлен, Испания ще се изправи пред нови парламентарни избори още преди редовните, които трябва да са в края на 2020 г.

Според “Подемос”, която в последните месеци губи подкрепа и преживява вътрешни сътресения, указът не отговаря на вече съгласуваното със социалистите, тъй като не дава възможност за тавани върху наемите. Цените им нарастват отново в момент, когато строителството в Испания отново процъфтява 11 години след като балонът на недвижимите имоти се спука и предизвика икономическата криза.

Лявата партия изтъква, че договорката със Санчес – според нея свързана и с приемането на бюджета – е била автономните области да имат право да въвеждат ограничения за наемите, пише “Ел Паис”. Вестникът пише, че това неразбирателство създава несигурност за социалистите, които твърдят, че ще продължат преговорите с “Подемос”, но указът трябва да бъде гласуван най-много месец след одобряването си от кабинета.

Близо 6 млн. души в Испания, чието население е около 46.57 млн. души, живеят под наем по данни от миналата година.

ДНЕВНИК

Коментарите са затворени.