Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанските клубове обсъждат как да бойкотират Примера дивисион

zx450y250_2499098source-reutersРедица клубове от испанското първенство са на път да вземат ефективни мерки срещу разпределението на парите от телевизионни права.

Доскоро те заплашваха с бойкот ръководителите на Примера дивизион и вече са готови да предприемат драстичните мерки и на действия. Представителите на клубовете ще имат среща тази седмица и на нея ще бъдат обсъдени вариантите за бойкот.

Освен клубовете от елита в стачката ще се включат и тимове от Сегунда дивизион. Повечето отбори в Испания са на една страна, защото грандовете “Реал” (Мадрид) и “Барселона” прибират почти половината от парите за тв права. Недоволните от това отбори искат да се гласува закон, според който в подобни случаи сумата да се дели наравно.

Испанското първенство е единственото от водещите европейски, в което всеки отбор сам преговаря договора си, вместо да се подпише общ контракт, а парите да бъдат разделение поравно.

Правата за първенството се държат от компанията Mediapro, която преговаря индивидуално с всички участници в Примера. Интересът към двубоите на грандовете логично е много по-голям от този към малките клубове и така някои взимат десет пъти по-малко от лидерите. Това влияе сериозно върху бюджета им и те искат правата за всички мачове да са в пакет, каквато е практиката в Европа.

Испанският ежедневник AS публикува статистика, от която стана ясно, че настоящият шампион на страната “Атлетико” (Мадрид) печели от правата си 42 милиона евро, докато последният във Висшата лига на Англия от последния сезон “Кардиф” взима 74.5 милиона евро.

Разбира се, правата за срещите на Острова са в пъти по-скъпи, но съотношението между приходите на първия в класирането и последния е 1.5 към 1. В Испания статистиката е 10:1, което от няколко години насам предизвиква все повече недоволството на мнозинството клубове в страната.

Източник   Дневник.бг

Коментарите са затворени.