Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанските деца застрашени от бeдността

ispanskite-detsa-zastrasheni-ot-bdnosttaЦяло поколение може а бъде загубено, алармира благотворителната организация „Спасете децата“ и предупреди, че бедността сред децата в Испания се увеличава.

Организацията стартира петиция, призоваваща испанското правителство да направи повече за лишените от добри условия на живот млади испанци, от които една трета – или около 2.7 млн. деца – са в риск от „социално изключване“, поради лошите условия на живот.

„Проблемът е реален, има го и той ще става все по-лош и по-лош, освен ако спешни социални програми не бъдат стартирани в страната“, предупреждават от благотворителната организация и призовава правителството за разширяване на социалните придобивки за деца за всички семейства, живеещи под линията на бедността.

„Едно цяло поколение от испанци са на път да бъдат загубени завинаги“, съобщават още от организацията, която е установила, че някои деца са принудени да ходят на училище без учелници, тъй като родителите им не могат да си позволят да ги купят.

От организацията съобщават още, че лицата под 18 години в Испания, които са „застрашени от бедност или маргинализация“ през 2012 г. са се увеличили на повече от 2.8 млн., което – според Доклада им публикуван през януари – е почти 34% от всички деца. В рамките на ЕС по-лошо е положението само на децата в Румъния.

Петицията на „Спасете децата“, настоява Мадрид да увеличи социалните плащания, както и да премине на месечно изплащане на сумите, а не два пъти в годината, както е сега. Семейство с едно дете и максимален месечен доход за една година получава социални плащания за детето в размер на 291 евро или 24.25 евро на месец.

Налаганите от правителствата рестриктивни мерки – т. нар. „мерки за икономии“ – за справяне с кризата и последиците от нея, в много голяма степен се отразяват върху „качеството на живот“ на децата и за проблема и неговите последици алармират – поне от около година – редица организации и експерти.

В Испания, където нивото на безработица е едно от най-високите в ЕС (над 26% или около 6 млн. човека), една пета от населението живее под прага на бедността. /FreeBG/ Снимка: flatworldknowledge.com

Коментарите са затворени.