Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанските власти не разрешиха участието на крайнодясната “Вокс” в предизборен дебат

zx860y484_3420965Испанската избирателна комисия не позволи на крайнодясната партия “Вокс” да участва в единствения потвърден дебат между водещите кандидати за изборите на 28 април, съобщи агенция “Ройтерс”.

Решението показва колко е сложно преминаването на Испания от десетилетия на двупартийно управление към фрагментиран политически пейзаж, където нито една партия не изглежда, че ще спечели мнозинство, а “Вокс” се превърна от относително неизвестна партия в голяма политическа сила за по-малко от година.

“Вокс” никога не е печелила повече от 5 на сто от гласовете на национални избори, но постигна изненадващ успех на регионални избори миналата година и се очаква според социолози да спечели около 10 процента на парламентарните избори този месец.

Ето защо испанската медийна група “Атресмедия” избра партията да се присъедини към четирите основни национални партии за насрочения за 23 април дебат пред други движения като каталунските и баските националисти.

Но избирателната комисия заяви, че това е нарушение на изборния закон. Няколко по-малки партии поискаха да бъдат включени в дебата с оглед на представянето им на предишни избори.

“Атресмедия” заяви, че ще се съобрази, въпреки че не е съгласна. “Атресмедия” смята, че дебат между петима кандидати има най-голямата журналистическа стойност и най-голямо значение за избирателите”, се казва в изявлението на компанията, публикувано след решението.

Така в дебата ще участват кандидатите от четирите най-големи испански формации: консерваторът Пабло Касадо от Народната партия, социалистът Педро Санчес от Испанската социалистическа работническа партия, Пабло Иглесиас от “Унидос подемос” (“Заедно можем”, радикална левица) и Албер Ривера от “Сиудаданос” (“Гражданите”, либерална), отбеляза “Франс прес”.

Според социологическо проучване, публикувано във вестник А Бе Се, вотът на 28 април ще бъде спечелен от социалистите с 31.3 на сто, а “Вокс” ще вземе 11.8 на сто и може да измести “Подемос” от четвъртото място./ БТА

Коментарите са затворени.