Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанската писателка Ана Мария Матуте почина на 88 години

zx450y250_2331120Известната и многократно награждавана испанска писателка Ана Мария Матуте почина на 88 години, съобщиха световните медии.

Авторката, определяна често като един от най-големите следвоенни писатели на Испания, е починала след сърдечен удар в Барселона, обяви синът й пред “Ройтерс”.

Матуте печели почти всички големи литературни награди в Испания, сред които е отличието “Сервантес”, което е най-високото в света на испаноезичната литература.

Сред най-известните й творби са “Необитаваният рай” (на бълг. език от издателство “Рива”), Los Abel и “Войниците плачат нощем” (Los Soldados Lloran de Noche).

Матуте, както и много от съвременниците й, преживели войната между 1936 и 1939 година, често са наричани “поколението на изплашените деца”. Творбите й често описват селските, разкъсани от войната райони на Испания от гледната точка на дете.

По време на режима на Франко, който приключва през 1974 г., голяма част от творчеството й е цензурирано и тя е включена в черния списък на вестници и списания.

“Наричаха ме непочтитетелна, неморална, изопачаваха всичко”, казва тя през 2011 г. по време на изложба, показваща как цензорите на властта променят творчеството й.

Матуте е известна и с детските си книги и романи за подрастващи, сред които са “Глупавите деца” (Los Ninos Tontos), “Пътникът без билет на “Одисей” и “Истинската история за спящата красавица” (El Verdadero Final de La Bella Durmiente).

Писателката не пише през по-голямата част от 70-те и 80-те години, тъй като страда от депресия. Когато след това се завръща към писането, тя създава трилогия от средновековни фентъзи истории. Последната й книга “Семейни демони” бе планирана за публикуване през септември тази година. /dnevnik.bg

Коментарите са затворени.