Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанската Пепеляшка

letizia-boda-griegaСлед 39-годишно царуване испанският крал Хуан Карлос I обяви в началото на седмицата, че абдикира в полза на престолонаследника принц Фелипе.

Бъдещият Фелипе VI се подготвя безупречно за кралската корона. Някогашният скипер в олимпийския ветроходен отбор на Испания от Олимпиадата в Барселона през 1992 г. има висока популярност. В голяма степен я дължи на съпругата си Летисия Ортис.

Бившата телевизионна говорителка от скромен произход ще преобърне наопаки кралските традиции, когато бъде коронавана като кралица на Испания.

Ортис е внучка на таксиджия от Хихон. Омъжва се за престолонаследника принц Фелипе де Борбон през 2004 г.

Пищната им сватба на 22 май в мадридската катедрала “Алмудена” сложи край на дългогодишни клюки за любовния живот на съпруга й.

Фотогеничната 41-годишна Летисия ще бъде първата родена в Испания кралица на страната след Мария де лас Мерседес де Орлеанс и Бурбон, която е първата съпруга на прадядото на Фелипе Алфонс ХIII и е починала през 1904 г.

Още преди да влезе в кралското семейство, Ортис бе известна от работата си на водеща централните новини в националната телевизия TVE. Преди това е работила за новинарска агенция и няколко вестника.

Скромният  произход и разводът с първия  съпруг шокираха навремето някои от испанците. През 1998 г. тя се омъжва за гимназиалния учител по литература Алонсо Гереро, с когото има връзка от 10 години. Развеждат се след по-малко от година, без да имат деца.

Междувременно земните  нрави и елегантен стил я вкарват в модния елит на Испания. Когато принц Фелипе прекъсва Ортис по време на официалното им телевизионно представяне на годежа, бъдещата кралица го скастря с думите: “Остави ме да довърша”. В първите години като принцеса Ортис се бореше за обичта на испанците. Макар да се прекланяха пред стила , често я критикуваха, че е хладна и дръпната по време на публични събития.

Ледът се разчупи, когато по-малката сестра на Летисия, 31-годишната Ерика, се самоуби през февруари 2007 г. Облечена в черно и бременна с втората си дъщеря, Ортис избухна в сълзи и направи кратко обръщение към тълпата репортери на тръгване от траурната церемония.

“Благодаря на всички, изпитали печал от загубата на малката ми сестра”, каза Ортис, опряна на рамото на Фелипе. Двамата се срещат в северната испанска провинция Галисия през ноември 2002 г. Тогава Летисия отразява екологичната катастрофа по брега на североизточната провинция след потъването на танкера “Престиж”.

“Летисия отвори съзнанието на Фелипе”, казва братовчед на Ортис, цитиран от Андрю Мортън в книгата му за кралското семейство, излязла през април 2013 г. Бащата на Летисия, който също е журналист и също се ожени за втори път, при това броени дни преди брака между Летисия и Фелипе, описва дъщеря си като “перфекционистка”.

“Никога не се главозамайва”, казва и майка  Палома Рокасолано, която е медицинска сестра и синдикалистка в една от големите мадридски болници.

След сватбата си Ортис не слиза от новините. Просто променя мястото си. Бившата журналистка е обсъждана редовно в телевизионни предавания, вестници и списания. Има сайтове, посветени на всеки от тоалетите й.

Бъдещата кралица почти не е имала здравословни проблеми. През 2008 г. претърпява пластична операция на носа. Кралският дворец Сарсуела поясни, че операцията се налагала не от суета, а заради затруднено дишане на принцесата.

Летисия Ортис Рокосолано е родена на 15 септември 1972 г. в столицата на северната провинция Астурияс Овиедо. Учи връзки с обществеността в мадридския университет “Комплутенсе”. Прави магистратура в телевизионната журналистика. Продължава с докторат, за който работи няколко месеца в мексикански вестник.

Кариерата  минава през още няколко вестника, испанското издание на телевизия “Блумбърг” и “ Си Ен Ен”, преди да стане лице на централните новини в националната телевизия. Там е отразявала събития като нападенията на 11 септември 2001 г. в САЩ ивойната в Ирак. Има няколко награди, включително за най-добра журналистка под 30 години. Затова при първата им среща с принц Фелипе, тя бе по-голямата звезда от двамата, шегуват се в семейството й.

С изключение на това Летисия е точно като нас. Теглила е ипотечен кредит, за да купи малък апартамент в мадридско предградие, вози се в метрото, ходи на мачове на любимия си отбор, води до ден днешен двете си дъщери – инфантите Леонор (8 г.) и София (7 г.) на училище, обича съвременния стил на обличане и е заклета фенка на испанските марки “Манго” и “Зара”.

И все пак не е точно като нас, защото има шест официални титли. Тя е принцеса на Астурияс, принцеса на Виана, принцеса на Хирона, херцогиня на Монблан, графиня на Сервера и сеньора на Балагуер. От средата на месеца ще бъде и кралица на Испания. /Източник: Труд/

Коментарите са затворени.