Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанската лява партия “Подемос” събра няколко десетки хиляди на митинг

zx450y250_2463724Фотограф: Sergio Perez

Няколко десетки хиляди души се събраха на митинг в центъра на Мадрид, за да изразят подкрепата си за лявата партия “Подемос”. Партията се надява да се възползва максимално от победата на СИРИЗА в гръцките избори, която се смята за нейн еквивалент, съобщава БиБиСи.

“Маршът за промяна” е една от първите мащабни прояви на партията. Според последните проучвания “Подемос” е водещата политическа сила в Испания. Тя печели подкрепа с послания като “политиците трябва да слушат на народа, не на частни интереси”. Освен това партията обяви, че ако спечели изборите по-късно тази година, ще поиска отписване на част от дълга на Испания.

Атмосферата на митинга е карнавална, посочва БиБиСи. Събирането се провежда на същите места, където досега се е протестирало против орязването на разходите в следствие на финансовата криза.

“Подемос” се надява да изпрати послания към традиционните партии в Испания. Премиерът на страната Мариано Раджой пък предупреди испанците да “не играят руска рулетка” подкрепяйки новата партия, която според него “обещава Луната и Слънцето”, но не може да ги донесе. Според други политици “Подемос” разчита на популизъм.

Партията няма и година, като набра сила по време на местните избори в Испания през май 2014 г. От тогава популярността й расте, като заплаши да разбие двупартийната система на Испания. Това пък обедини двете сили срещу “Подемос”.

Както ляво, така и дясно ориентираните медии критикуват лидерите на новата формация, че имат връзки с левите лидери във Венецуела и обвиняват част от ръководството й във финансови злоупотреби. В отговор от “Подемос” обявиха, че ще публикуват данъчните си декларации.

“Ние се усмихваме в лицата на тяхната омраза”, коментира лидерът на “подемос” Пабло Иглесиас, цитиран от агенция Франс прес. Икономическите проблеми на Испания са породени от “корумпирано малцинство, което извърши най-голямата кражба в скорошната история на Испания”, допълва той.

Източник Дневник.бг

Коментарите са затворени.