Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанската икономика се ускори с 0,6% през второто тримесечие

euro-espana-abc--644x362В основата на най-големия ръст на БВП от края на 2007 г. са вътрешното потребление и бизнес инвестициите.

Икономическият растеж на Испания се е ускорил през второто тримесечие – знак, че възстановяването на иберийската страна може най-накрая да набере скорост след годините на мудност, пише WBP Online.

Първата оценка за испанския растеж според официалните правителствени данни показа ръст от 0,6% на тримесечна база в периода април-юни. Темпът на растеж е най-силният от последните три месеца на 2007 г., когато брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания нарасна с 0,8%.

Измерена на годишна база, икономиката нарасна с 1,2% в сравнение с разширението от 0,5 на сто през предходното тримесечие.

“Вътрешното потребление и бизнес инвестициите са по същество в основата на растежа на БВП през второто тримесечие”, съобщиха от Испанската централна банка, която прогнозира повишение от 0,5% в периода април-юни. “Този продължителен модел преобладава, тъй като възстановяването започна в средата на 2013 г., белязано от постепенното засилване на търсенето на вътрешния пазар”, изтъкнаха експертите.

Наскоро представените макроикономически данни за юни и юли до голяма степен подкрепиха идеята за постепенно възстановяване на Испания. Централната банка коригира прогнозата за годишния растеж до 1,3% в сравнение с предходното очакване от 1,2%. Въпреки това като се има предвид цялостната ситуация в еврозоната, както и въздействието на ответните мерки на Русия спрямо испанското селско стопанство, предпазливостта не е неоправдана.

Изключително високата безработица, особено сред младите хора, остава нерешен проблем и може да остане такъв за дълъг период от време. Въпреки че броят на регистрираните безработни в Испания отчете нов спад през юли, отстъплението от 29 841 бе далеч от оптимистичната прогноза за свиване на безработните с 111 900.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков / Източник: Инвестор.бг

Коментарите са затворени.