Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанската икономика се разшири с 0,9% през първото тримесечие

forex_822ead09b5Окончателните данни съвпаднаха както с предварителния доклад, така и с очакванията на повечето експерти. Испания отчете стабилен ръст на икономиката през първото тримесечие, което предполага, че започналото през 2014 г. икономическо възстановяване запазва инерцията си, предава WBP Online.

Окончателните данни на Националния статистически институт (INE) показаха, че четвъртата по големина икономика в еврозоната е постигнала покачване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,9% на тримесечна база в периода януари-март. В последните три месеца на миналата година разширението бе 0,7%. Цифрата съвпадна както с предварителните данни, така и с очакванията на повечето експерти.

На годишна база пък испанската икономика добави 2,7% в сравнение с разширението през четвъртото тримесечие в размер на 2%. Пазарите заложиха на покачване с 2,6%, каквато бе и предварителната оценка на INE.

Наскоро в своята пролетна икономическа прогноза Европейската комисия представи оптимистични икономически перспективи както за еврозоната, така и в частност за Испания.

“Стабилното създаване на работни места, улеснените условия за финансиране, засиленото доверие и ниските цени на петрола имат потенциала да подхранват вътрешното търсене и икономическия растеж в Испания”, заяви Комисията в документа.

Очаква се ръстът на БВП в Испания да бъде умерен през втората половина на тази година, като прогнозите са за съответно 2,8% през 2015 г. и 2,6% през 2016 г., което ще се дължи главно на вътрешното търсене.

Положителните тенденции в испанската икономика се очаква да се засилят през прогнозния период, което да стимулира работната сила да започне да расте отново. Безработицата се очаква да спадне до 20,5% към края на 2016 г.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков / Инвестор.бг

Коментарите са затворени.