Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испанската банка CaixaBank премества централата си от Каталуния във Валенсия

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000248042-article3

Испанската банка CaixaBank премества централата си от Каталуния във Валенсия, предадоха AFP и Ройтерс.

CaixaBank е третата по размер на активи банка в Испания.

Новината бе потвърдена от финансовата институция, която посочва, че е взела решението “в светлината на текущата политическа и социална ситуация в Каталуния”.

Няколко фирми с централи в Каталуния вече решиха да напуснат областта, която се готви да обяви независимост.

Сред тях е например испанската енергийна компания Gas Natural, която е решила да премести юридическия си адрес от Барселона в Мадрид, информира източник, цитиран от Ройтерс.

Правителството на Испания одобри днес указ, който улеснява компаниите да променят юридическия си адрес, припомня БТА.

Мярката е свързана със ситуацията в Каталуния и ще даде възможност на компаниите с централа в региона да прехвърлят юридическия си адрес в друга автономна област на страната, без да е необходимо да свикват извънредно събрание на акционерите.

Испанските власти решиха да приемат указа, след като редица компании изявиха желание да променят адреса си заради нестабилността в Каталуния. Вчера една от най-големите банки в страната - Sabadell, прехвърли юридическия си адрес от Каталуния в град Аликанте, автономна област Валенсия.

Мярката няма да има преки последици за работните места или активите на компаниите, но се оценява като удар срещу каталунските власти.

За независимост на Каталуния са се обявили 90,18% от гласувалите на референдума на 1 октомври, предадоха още световните агенции. Те се позоваха на окончателните резултати от преброяването, разпространени днес от правителството на испанската автономна област.

Против раздялата с Мадрид са се обявили 7,83% от участниците в референдума. Гласували са 2,28 млн. души от общо 5,3 млн., имащи право на глас в Каталуния.

По статията работи: Десислава Попова
Инвестор

Коментарите са затворени.