Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания ще поиска от ЕК разрешение да натрупа по-висок бюджетен дефицит

zx450y250_2702860source-apИспания ще поиска от Европейския съюз повече гъвкавост в ограниченията на размера на бюджетния дефицит, заяви министър-председателя на страната Мариано Рахой, предаде “Ройтерс”.

Изказването е рязък завой в политиката на страната, която стриктно се стремеше да изпълнява изискванията за икономии на Европейския съюз, за да преодолее икономическата криза.

“Испания ще продължи да следва плана за икономичевка стабилност, договорен с ЕС, но също така може да използва гъвкавостта, която европейското законодателство позволява”, заяви Рахой по време на прескоференция.

Преди седмица Европейската комисия заяви, че Испания рискува да надвиши поставените от Брюксел ограничения на дефицита от 2.8% от БВП, като прогнозата е за цели 3.6%.

Испания не е единствената държава, която харчи повече пари, отколкото може да си позволи. Миналата седмица Италия получи предупреждение от зам.-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, че премиерът Матео Ренци е получил достатъчно отстъпки от страна на Брюксел в областта на бюджетната дисциплина.

“Правилата ни вече са много гъвкави, а Италия се е възползвала повече от всяка друга държава от тази гъвкавост. Ако продължим с повече гъвкавост на правилата, вече няма да имаме правила”, заяви Катайнен пред италианска телевизия.

След финансовата криза на Европейската комисия беше дадено правото да преглежда проектобюджетите на държавите членки и да отправя препоръки, когато някое от правителствата рискува да наруши финансовата стабилност в еврозоната.

През последната година обаче Еврокомисията се съгласи да направи отстъпки за държавите, които са направили големи разходи за националната си сигурност на фона на терористичните атаки и за тези правителства, които стриктно са изпълнявали подкрепени от ЕС реформи.

Европейският пакт за стабилност и растеж предвижда бюджетният дефицит на държавите членки да не надвишава 3% от БВП, а публичният дълг да е по-нисък от 60% от БВП. / Дневник.бг

Коментарите са затворени.