Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания ще излезе от програмата за банкова помощ през януари

descarga (3)Финансовите министри на еврозоната се съгласиха да позволят на Испания да излезе от програмата за подпомагане на банковия сектор през януари без Предпазна кредитна линия, съобщи “Ройтерс”.

Миналата година Испания получи 24 милиарда евро от договорените 100 милиарда евро за спасяване на банките, затиснати от лоши заеми заради спукването на имотния балон и за да сформира т.нар. лоша банка, в която да бъдат прехвърлени оценяваните като рискови недвижими активи.

“Цялостната ситуация на испанския банков сектор значително се подобри, включително достъпа до финансовите пазари на испанските банки”, се казва в изявление на Еврогрупата.

В четвъртък Ирландия също реши да не взема предпазна кредитна линия, когато излезе от спасителната си програма през декември.

Испанското правителство трябва да продаде три национализирани банки и може би ще трябва да вложи още пари в тях, за да ги направи по-привлекателни за инвеститорите. Брюксел ще продължи да оценява испанската банкова система и публични финанси на всеки шест месеца докато страната не изплати 75% от помощта.

Испания приложи по-строги банкови регулации, прие реформи, за да направи икономиката си по-конкурентна и предприе стъпки, за да намали публичния си дефицит, като условия, за да получи помощта.

В сряда испанският парламент създаде Независим фискален орган, за да контролира бюджетите и дефицита, което беше последното условие в спасителната програма.

Въпреки че Испания оздрави банковия си сектор и наскоро излезе от втората рецесия за последните пет години, страната все още е изправена пред икономически предизвикателства, включително рекордното високата безработица от 25%. /Източник: Дневник

Коментарите са затворени.