Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания спасява концесионерите на платените пътища

Peaje-en-La-Roca-del-Valles_54358078014_51351706917_600_226Заради кризата шофьорите избягваха да пътуват по платените магистрали и трафикът се сви с над 40%.

Испанското правителство е близо до сделка с водещите строители и банки в страната за спасяването на концесионерите на до девет магистрали и поемането на дълг до 4 млрд. евро. Това твърдят четирима запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Заради рецесията и високата безработица шофьорите в Испания се ориентираха към безплатните пътища, така че трафикът по платените падна с над 40% през годините на икономическа криза.

Правителството иска да създаде държавна компания, която да поеме дълга на концесионерите под формата на дългосрочен заем с ниска лихва, разкриват източниците. Строителните компании ще получат 20% от капитала на новата фирма, като ще поемат 1,7 млрд. долара загуба от инвестициите си.

По време на годините на икономически бум в Испания големите строителни фирми като Ferrovial, Abertis, OHL, ACS, FCC и Acciona създадоха джойнт венчъри, за да спечелят концесиите за изграждането на платените пътища. За тази цел те теглиха кредити от банки като Santander, Caixabank, Bankia, Popular и BBVA.

Не за първи път правителството в Испания се налага да се намеси за преодоляване на проблемите след спукването на строителния балон в страната. Миналата година бе създадена т. нар. “лоша банка” в съответствие с изискванията по спасителния пакет за банковия сектор.

Планът за спасяването на концесионерите на платените пътища трябва да бъде одобрен от органите за защита на конкуренцията в Европейския съюз (ЕС), тъй като прехвърлянето на частен дълг в публичния сектор може да бъде сметнато за държавна помощ за фирмите, които управляват пътищата. /Източник: Инвестор

 

Коментарите са затворени.