Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания си иска 26 милиарда евро от Гърция

20150216.uvkvkfogvsИспания е отпуснала на Гърция заеми за 26 милиарда евро по време на собствената си тежка криза и няма намерение да заличава този дълг, предупреди днес испанският министър на икономиката Луис де Гиндос Хурадо, цитиран от Франс прес.Мадрид осигури тази сума чрез двустранни заеми и като част от помощта от 2010 година, предоставена на Атина от европейските ѝ партньори и Международния валутен фонд, припомни министърът на пресконференция след заседание на кабинета. Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви че Европейският съюз е далеч от сключването на ново кредитно споразумение с Гърция.

„Далеч сме от сключването на ново споразумение с Гърция, далеч сме даже от това, което може да бъде наречено компромис. Сега осмисляме същината на разногласията между Еврогрупата и новите планове на гръцкото правителство”, каза Юнкер. „Смятаме, че Гърция има нужда от програма (за помощ) и гърците имат такава. Ако е необходимо те могат да преразгледат някои елементи от действащото споразумение. Новата програма може да има успех при твърд подход, което означава, че ако гръцкото правителство иска да отхвърли някакви мерки за икономии, трябва да ги замени с други мерки, които да доведат до желания резултат”, добави той.

Спасителната програма на Гърция приключва на 28 февруари, а новото гръцко правителство отказва да я продължи. Гръцкият кабинет е твърдо решен да се отърве от тройката кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) и драстичните мерки за икономии, които тя ѝ налага от 2010 г. в замяна на заема от 240 милиарда евро. Атина иска нова програма с не толкова строги условия в социален план./БЛИЦ

Коментарите са затворени.