Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания си иска обратно прогонената от кризата квалифицирана работна ръка

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000271885-article3Испанското правителство съобщи днес, че работи по план за улесняване на завръщането на многобройната квалифицирана работна ръка, прогонена от икономическата криза през 2008-2013 година.

Според официални данни броят на испанците, преместили се да живеят в чужбина, се е увеличил с над 940 000 от 2009 година, когато безработицата силно нарасна в разгара на кризата.

Повечето от тези емигранти са млади квалифицирани кадри – инженери, учени, лекари – на които правителството на Педро Санчес иска да помогне да се върнат обратно, заяви пред журналисти държавният секретар за миграцията г-жа Консуело Руми.

Планът, предвиден да влезе в сила в началото на 2019 година, не предвижда конкретен брой завърнали се квалифицирани работници.

Той се състои главно в улесняване на контакта в интернет между тези напуснали страната испанци и испански компании, търсещи квалифицирана работна ръка.

Правителството не предвижда финансова помощ за завръщането на такива служители, с изключение на някои проекти, например в научната дейност, които са много важни “и ще донесат добавена стойност” на Испания, изтъкна Руми.

В същото време тя призна за известна “съпротива” от страна на емигрантите, тъй като условията на труд в Испания често са по-неблагоприятни.

Страната все още е с второто най-високо равнище на безработицата в еврозоната (14,5 на сто през септември) и отчита рекорден дял заетост на временни трудови договори (26,9 на сто) – два фактора, теглещи надолу заплатите.

От около 2,5 милиона испанци, живеещи в чужбина 1,5 милиона са на американския континент, а голяма част от емигрантите, изнесли се след кризата, са се установили във Великобритания и Германия.

По статията работи: Магдалена Иванова
Инвестор

Коментарите са затворени.