Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания се готви да преразгледа закона за абортите

zx450y250_1952971Проектозакон, ограничаващ правото на аборт в Испания, се очаква бъде одобрен днес от правителството, въпреки критиките на феминистки и левицата, които виждат в него “връщане с 30 години назад във времето”, съобщи “Франс прес”.

Съдържанието на текста, представен на заседание на Министерския съвет, не бе разкрито, но феминистки организации и лявата опозиция се страхуват от най-лошото от тяхна гледна точка – забрана на аборта дори в случаи на малформации на плода, както намекна министърът на правосъдието Алберто Руис-Гаярдон.

Противниците на подобна мярка призоваха за мобилизация, въпреки коледните празници. Те са наясно, че проектозаконът има всички шансове да бъде впоследствие гласуван в парламента, където управляващата Народна партия разполага с абсолютно мнозинство.

Законът от 2010 година, който позволява аборт до 14-ата седмица и до 22-ата в случай на малформация на плода, както и хомосексуалните бракове, бяха сред основните реформи на бившето социалистическо правителство.

Битката в парламента започна тези дни с нова сила, когато няколко депутати от левицата подписаха във вторник “пакт за правото на доброволно прекъсване на бременността”, внесен от колектив от 200 асоциации на жени. Те призовават депутатите от Народната партия да се присъединят към тях.

Гаярдон заяви, без да разкрива съдържанието на текста, че той предвижда родителско съгласие за непълнолетните, както обеща премиерът Мариано Рахой в предизборната си кампания.

Той допълни, че проектозаконът, който Народната партия одобрява, няма да върне наказателната отговорност за жена, жертва на аборт, както разпореждаше законът от 1985 г.

Преди закона от 2010 г. абортът в Испания се наказваше със затвор, освен при случай на изнасилване, малформация на плода или риск за физическото или психическото здраве на майката. Именно с аргумента за психическото здраве се правеха повечето доброволни аборти в страната.

Гаярдон предизвика истинска полемика, когато през юли 2012 г. намекна за ограничаване на правото на аборт, включително в случай на малформация. През април министърът посочи, че рискът за физическото и психическото здраве на майката не може да бъде считан като претекст да не се запази животът на новороденото. /Източник: Дневник

Коментарите са затворени.