Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания се върна към икономически растеж

1505p_SPAINTORO3Благодарение на огромните усилия на испанското общество, интензивните структурни реформи на испанското правителство промениха тенденцията в Испания и полагат началото на нов цикъл, характеризиращ се с икономическо възстановяване и връщане на страната ми към растеж. Това посочи в писмо до „Стандарт” посланикът на Кралство Испания в България, Н. Пр. Хосе Луис Тапиа. Като пример за положителните резултати от реформаторската политика на испанското правителство дипломатът посочва, че Испания е създала за 2014 г. почти половин милион нетни работни места и е успяла да намали безработицата с 477 900 души през последната година.

„Това представлява ръст от 2,5% – най-високият постигнат като стойност от 2007 г. насам”, отбелязва Негово превъзходителство като цитира данни от наскоро публикуваното „Допитване до активното население” на Националния статистически институт на Испания. „За пръв път от 6 г. насам Испания постига по-голяма конкурентоспособност и в страната се създават нови работни места”, изтъква дипломатът. И цитира данни на Евростат, според които на всеки 2 работни места, създадени в ЕС, 1 се открива в Испания. За пръв път от 1998 г. Испания постигна и превес на износа над вноса. А според последните разчети на Международния валутен фонд (МВФ) предвидения икономически растеж на Испания за 2015 г. е до 2%, което е с три десети повече от октомври 2014 г. „По този начин Испания се превръща в най-растящата страна в икономиките на евро групата”, отбеляза посланик Тапиа.

Изводът е, че испанската икономика си възвръща доверието на международните пазари, тя е станала по-ефективна, по-гъвкава и по-способна да се конкурира. Както и, че днес, след повече от четири последователни тримесечия на растеж, Испания е референтна точка за Европа.

Oт Владислав ПУНЧЕВ

http://www.standartnews.com/

Коментарите са затворени.