Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания – Родителите на детето с дифтерия: Виновни сме, че не го ваксинирахме!

0000266244-articleИзпитваме огромна вина за това, че отказахме да ваксинираме детето си“. Това заявиха в интервю пред националната испанска телевизия родителите на 6-годишното момче, което се бори за живота си след заболяване от дифтерия.
 
В момента то се намира в интензивното отделение на болница „Vall де Hebron“ в Барселона. Припомняме, че след три десетилетия коварната инфекция отново се завърна на Стария континент като резултат от разрастващото се антиваксинално движение, вледствие на което родители масово отказват да ваксинират децата си срещу заразни болести, отнемащи живот.
 
Родителите признават, че са “съсипани и се чувстват излъгани” от движението, което ги убедило да не предпазят сина си.
 
По думите на Антони Матьо, регионален секретар на Каталуния по обществено здраве, испанските здравни власти засега няма да предприемат действия срещу родителите, чиито имена не са направени публично достояние, за неизпълнение на задължението им да ваксинират детето си и няма да ги държат отговорни за разходите за лечение.
 
Той посочва обаче, че заедно с екипа си ще преследва „подстрекателите, които разпространяват лъжи и предизвикат объркване“ сред родителите.
 
В момента специалистите работят за предотвратяване разпространението на инфекцията сред децата и се опитват да издирят онези, които са били в контакт с детето и са изложени на риск.
 
Дифтерията представлява инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Corynebacterium diphtheriae, която обикновено засяга малки деца, но е опасна и за възрастните хора. Тя се разпространява чрез дихателните пътища чрез кашляне и кихане и има висока смъртност – един от всеки десет заболели умира.
 
Момчето от град Олот, в близост до Жирона, първо показва симптоми на заболяването на 25 май, след като е прекарал няколко дни в училищен лагер, но все още не са открити други случаи.
 
Детето реагира добре на лечението, но продължава да е в много тежко състояние, съобщават пред местните медии от лечебното заведение.

По публикацията работи: Катя Димитрова / Днес

Коментарите са затворени.