Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания рискува поредно повторение на изборите

0000285710-article3Испанският премиер Педро Санчес обвини днес крайнолявата партия “Подемос”, че е прекъснала преговорите за сформиране на ново правителство, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Това увеличива риска от поредно повторение на изборите, коментира Bloomberg.

Социалистът Санчес, който стана премиер през юни миналата година след вот на недоверие срещу консерватора Мариано Рахой, спечели парламентарните избори в края на април, но има само 123 депутати в 350-членната долна камара на испанския парламент.

По тази причина социалистите имат нужда от подкрепата на 42-мата депутати на “Подемос”, а също така и на колегите им от няколко малки регионални партии, за да може Санчес да се задържи на премиерския пост при гласуването за ново правителство в парламента, насрочено за 23 юли.

В интервю за испанското радио Кадена Сер министър-председателят разкритикува едностранното прекъсване на преговорите от страна на лидера на “Подемос” Пабло Иглесиас.

Крайнолявата партия постави като условие за подкрепата си в правителството да влязат част от нейните ръководители, което първоначално Санчес категорично отказа, но впоследствие направи отстъпки миналата седмица. Премиерът дори предложи да бъдат назначени за министри членове на “Подемос”, които са експерти в определени сфери.

Според Санчес Иглесиас е отхвърлил и това предложение.

При всички положения, с подкрепата на “Подемос” или без нея, опитът на испанския премиер да остане на поста изглежда обречен на провал при гласуването на 23 юли, тъй като той не разполага с подкрепата на абсолютно мнозинство, т. е. 176 гласа.

Ако Санчес претърпи неуспех при първото гласуване, ще се стигне до втори парламентарен вот на 25 юли, при който ще му бъде достатъчна подкрепата на относително мнозинство от депутатите.

Либералната партия “Сиудаданос” и консервативната Народна партия отхвърлят призивите на премиера да осигурят неговото избиране, като се въздържат при второто гласуване.

Санчес на всяка цена иска да избегне избирането му да зависи от въздържането на каталунските сепаратисти при вота на 25 юли. Консерваторите непрекъснато обвиняват премиера социалист, че е заложник на каталунските сепаратисти, които подкрепиха идването му на власт през юни миналата година, отбелязва Франс прес.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов
ИНВЕСТОР

Коментарите са затворени.