Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания разширява социалния жилищен фонд

1418718888_zhile-molodoy-semjeМинистърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос е успял да убеди финансовите институции да увеличат броя на социалните жилища, отдавани под наем, съобщава АП.

Де Гиндос е използвал лятната ваканция, за да се срещне с  ръководствата на големите национални банки и да подготви план за увеличаване на фонда от социални жилища.

Този жилищен фонд беше създаден през 2013 г. с 6 хил. апартамента, които се отдават под наем на много ниски цени на семейства в затруднено положение. Банките са се ангажирали да увеличат този фонд до 9 хил. жилищни единици.

Детайлите по споразумението ще бъдат финализирани през тази седмица и обявени през следващата чрез конферентен разговор с медии.

Първите 6 хил. жилища, включени в социалния фонд, са вече отдадени в голяма степен на нуждаещи се семейства.

Наемите на социалните жилища са от 150 до 400 евро месечно, като лимитът е 30% от доходите на домакинството. Жилищата могат да се ползват две години с опция за удължаване на договора с още една.

За да получи социално жилище, семейството трябва да е станало жертва на кредитната криза, т.е. да е изгубило дома си при принудително отнемане от кредитора заради неплатени вноски по ипотечен кредит след 2008 г.

Кандидатите за социално жилище също така не трябва да притежават друго недвижимо имущество, доходът на домакинството да не надвишава 1 597 евро месечно, да има поне едно непълнолетно дете или член на семейството с увреждане, длъжниците да са безработни или да са изчерпали правото си да получават помощи за безработица.

Възможно е условията за достъп до социалния жилищен фонд да бъдат облекчени, тъй като въпреки възстановяването на икономиката, икономическото положение на много семейства все още е много крехко.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова / Инвестор.бг

Коментарите са затворени.