Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания очаква да отчете първичен бюджетен излишък от 2016 г.

13828687388564В бюджета за следващата година са предвидени данъчни съкращения за 9 млрд. евро и финансова подкрепа за образованието и бизнеса.

Испанското правителство се надява да започне да отчита първичен бюджетен излишък от 2016 г., сигнализирайки, че драматичният ръст на държавния дълг най-накрая започва да се забавя, пише Financial Times.

Властите в Мадрид признават, че правителственият дълг е напът да надвиши 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през следващата година, но и прогнозираха, че след изкачването на този връх съотношението на дълга към БВП ще слезе под 100% през 2017 г. Правителството заяви, че година по-рано очаква да постигне първичен бюджетен излишък, в който не се включват плащанията по лихвите върху съществуващия дълг.

Прогнозата беше направена от испанския финансов министър Кристобал Монторо в рамките на представянето на бюджета за следващата година. Изявлението идва на фона на нарастващата увереност в Мадрид, че националната икономика излиза от дълговата криза по-бързо от очакваното, като според официалната прогноза икономическият растеж в страната ще достигне 2% през 2015 г.

Самият бюджет предвижда данъчни съкращения за 9 млрд. евро, както и увеличаване на разходите в области като образование и подкрепа за малкия и средния бизнес. Освен това правителството очаква да похарчи с 15% по-малко средства за помощи за безработни през следващата година спрямо 2014 г., като с това бюджетната линия намалява до 25,3 млрд. евро.

Публичните финанси на Испания бяха подложени на сериозен натиск в годините след спукването на балона в жилищния сектор в страната, което доведе до рязък спад на данъчните постъпления от операциите на пазара на недвижими имоти и други икономически дейности. Мадрид също така беше принуден да налее милиарди евро в несигурната банкова система, за да я спаси.

Очакванията на испанското правителство са доста по-оптимистични от последната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), който очаква испанският дълг да надвишава 100% от БВП на страната поне до 2019 г.

По статията работиха: Боян Христов, редактор Бойчо Попов /Източник: Инвестор.бг

Коментарите са затворени.