Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания отказва да отмени амнистията за престъпленията на франкизма

descargaИспания заяви пред експерти от ООН, че амнистията от 1978 г., с която бяха опростени всички престъпления, извършени по време на гражданската война (1936-39 г.) и диктаторския режим на Франсиско Франко, няма да бъде преразгледана въпреки растящите призиви това да се случи, предаде “Ройтерс”.

Испански представители даваха показания пред Комитета на ООН за насилствени изчезвания два дена след като испанският съдия Балтасар Гарсон и правозащитни групи настояха експертите да предупредят Испания, че е правно задължена да преразгледа периода.

“Действията, предприети от испанската държава през 1978 г., няма да бъдат преразглеждани”, каза испанският посланик в Женева Ана Менендес Перес пред панела от 11 независими правни експерти.

Гарсон заяви, че поне 152 000 граждани са изчезнали и вероятно са били убити по време на гражданската война и след това в първите 12 години от управлението на Франко до 1951 г. Диктаторът умира през 1975 г. и две години по-късно Испания започва прехода си към демокрация.

Критици от страната и чужбина, включително правозащитната организация “Амнести интернешънъл”, заявиха, че хиляди жертви все още са в безименни гробове и роднините им не знаят какво се е случило с тях.

Според критиците правителствата след Франко както от левицата, така и от десницата са направили малко или нищо, за да установят истината, и дори са попречили на усилията на други да проведат разследване. През последните години семейства са започнали да искат повече помощ, за да откритият покойните си близки.

Испански представител заяви, че законът за амнистията е получил одобрението на обществото, когато е бил приет, прилага се за всички страни в конфликта и е част от опитите времето на гражданската война да остане в миналото.

Според правителството на Франко хиляди негови поддръжници, включително и свещеници, са били убити по време на гражданската война.

След като републиканците търпят поражение, най-малко 20 000 са убити от новата администрация на Франко заради предполагаемата им роля в подобни убийства или за държавна измяна. Хиляди хора са загинали в трудови лагери или затвори. /Източник: Дневник.бг

Коментарите са затворени.