Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания остава най-големия европейски вносител на втечнен газ

rrrrrsrrrr_26c4e9bb12Въпреки продължаващата рецесия, Испания си върна лидерската позиция като най-голям вносител на втечнен природен газ в Европа (ВГП), предаде БГНЕС.

През тази година Испания ще внесе 16 милиарда куб. м. ВПГ срещу 21,12 милиарда през миналата година, докато Великобритания ще импортира само 9,6 милиарда куб. м.

Испания, за разлика от останалите европейски страни, е засегната в по-малка степен от спада на търсенето на този вид гориво. Причината за това е реекспортът на ВПГ за Португалия, която изпитва сериозни проблеми с доставките от Нигерия. Част от внасяния ВПГ Испания продава в Латинска Америка. От общо 12,25 милиарда куб. м. втечнен газ, който страната е внесла за първите три тримесечия на тази година, 2,07 милиарда са реекспортирани.

Испания избегна проблемите на своя западен съсед, защото успя да диверсифицира доставките и да ограничи зависимостта си от такива ненадеждни доставчици, като Нигерия. Страната купува ВПГ от Оман, Белгия, Франция и Норвегия.

Вносът на ВПГ в Европа спада вече две години поред заради продължаващата рецесия, което доведе до спад на потреблението на електричество, а също така и заради по-ниските цени на другите видове горива, като въглищата. /Източник: Дир.бг

 

Коментарите са затворени.