Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания ограничава помощите за чужденци

imagesТе ще трябва да уведомяват властите, ако напускат страната за повече от три месеца.

Испанските власти предприеха мерки за повишаване контрола върху отпускането на социални помощи за чужденци, пише в. Сега.

Според последните законодателни изменения, чужденците, които живеят в Испания и получават помощи за безработни, трябва да уведомяват социалното министерство, ако напускат страната за период повече от три месеца. След този срок помощите се прекратяват автоматично, а в случай, че чужденецът не е изпратил до администрацията необходимата, той ще трябва да върне всички помощи, получени дотогава.

Мярката е взета, за да се предотврати злоупотребата с помощите за безработни имигранти. Разпространена практика е чужденците, които напускат Испания, да си намират работа в родината, и в същото време да получават социални помощи за безработни от иберийската страна.

Безработицата в страната спадна до най-ниските си нива за последните две години през юли, показаха данните на националния статистически институт, посочват от изданието. Нивото й от 24,5%  продължава да е едно от най-високите в Европа, а главната причина за намаляването на хората без работа е началото на туристическия сезон, по време на който много испанци си намират сезонна заетост. Повече от 90% от новите работни места са в сектора на услугите.

Испания влиза и излиза от рецесия от 2008 г. насам, след като пазарът на недвижимите имоти се срина, а безработицата, която бе 8% през 2007 г., рязко скочи и достигна 27% през 2013 г. Общо 5,6 млн. испанци са били регистрирани като безработни в началото на тази година, като повече от половината младежи на страната са незаети. Нагласите на населението продължават да са негативни, въпреки че през първото тримесечие икономиката нарасна с 0,5% – 46% смятат, че положението тепърва ще се влошава, показва последното проучване на Евробарометър.

Международният валутен фонд наскоро подобри прогнозите си за икономическото развитие на Испания и обяви, че очаква 1,2% ръст за тази година. Числото е два пъти по-високо от прогнозата на МВФ отпреди шест месеца. Правителството смята, че Испания ще постигне ръст от 1% през 2014 г. и 1.5% през 2015 г. /http://economic.bg

Коментарите са затворени.