Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания обяви пакет помощи за бизнеса и населението на стойност 200 млрд. евро

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

 

 0000300589-article3

Испания обяви пакет помощи за бизнеса и населението на стойност 200 млрд. евро заради кризата с коронавируса, предава Ройтерс. Испания вече е най-засегнатата от пандемията държава в Европа с над 11 хил. случая.

Само за една нощ в Испания смъртните случаи се увеличиха със 182 до 491, което я превърна в страната с най-бързо нарастваща смъртност в света след Италия.

Половината от мерките, които представляват 20% от икономическата продукция на страната, са държавни кредитни гаранции за компании, а останалата част включва заеми и помощи за уязвими хора.

„Това са извънредни мерки без прецедент в демократичната история на страната ни“, коментира премиерът Педро Санчес на пресконференция, на която дистанционно присъстваха журналисти. “Искаме да защитим заетостта и искаме компаниите да знаят, че правителството ще им помогне”, каза Санчес. „Никой няма да бъде оставен сам“, допълни той.

Испания ще изплаща обезщетения на засегнатите от спирането на работа служители и работници. Преустановяват се плащанията по ипотечните кредити за тези, чиято заетост е засегната от епидемията.

По думите на Санчес правителството ще се нуждае от нов “бюджет за възстановяване”, за да се справи с последствията от епидемията, когато тя отшуми. Той обаче не коментира дали се очаква свиване на икономиката, какъвто е случаят на Франция.

Повече от половината работни места в Испания се осигуряват от малки или средни компании, а нивото на безработица в страната все още е едно от най-високите сред развитите държави, коментира Ройтерс.

От събота вечер 47-млн. население на Испания е под частична блокада. Разрешено е напускане на домовете само за пътуване до работа, ако дейността не може да бъде преустановена, за пазаруване на стоки от първа необходимост, посещение на болница или аптека. Много компании напълно прекратиха дейност и изпратиха работниците и служителите си у дома, например автомобилният производител Volkswagen и веригата заведения за бързо хранене Burger King.

Въведен е строг контрол по границите с Франция и Португалия и чужденци, които искат да влязат в Испания, не се допускат като част от мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса COVID-19, отбелязва агенцията. Испания затвори сухопътните си граници в понеделник за всички, освен испанците, чужденците с разрешение за постоянно пребиваване и трансграничните работници без да прекъсва търговията със стоки. Балеарските острови, които са сред най-популярните дестинации за почивка в Европа, затвориха своето въздушно пространство и пристанищата си за посетители.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев
ИНВЕСТОР

Коментарите са затворени.