Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания не е защитила жертвите на жилищния балон

PISO-GETAFE-BANDERA--644x362Законодателството за личния фалит в страната е неадекватно и хората се натоварват с дългове, от които никога не могат да се освободят, според Human Rights Watch.

Испания се е провалила в защитата на жертвите на жилищния балон и дълговата криза, посочва се в доклад на Human Rights Watch, в който се призовава Мадрид да преразгледа законите за частния фалит и да инвестира повече в социални жилища, пише FT.

„Десетки хиляди хора бяха изведени принудително от жилищата им или са пред възбрана заради невъзможност да покриват плащанията по ипотеките. Законодателството за личния фалит в Испания е неадекватно и хората се натоварват с дългове, от които никога не могат да се освободят, което води до хронична задлъжнялост“, посочва се в доклада.

Докладът привлича вниманието върху чувствителния въпрос за наследството от кризата. Принудителните извеждания на длъжници от жилищата им разгневиха обществеността и предизвикаха национални протести през миналата година, както и серия самоубийства. Заради нарастващия политически натиск правителството на Мариано Рахой направи някои козметични промени в ипотечното законодателство, но те не отговориха на очакванията на хората.

В доклада на Human Rights Watch се посочва, че забраната за принудително извеждане на хора с деца на възраст под 3 години е дискриминационен критерий. Организацията препоръчва на правителството да напише по-справедливи и рационални правила.

В доклада се посочват и няколко политически провала, довели до тежката криза в Испания, включително и липсата на инвестиции на правителството в достъпни жилища. Данните сочат, че само 2% от жилищния фонд в страната е предназначен за социални жилища или за субсидиран наем.

Подчертава се също така, че банките в Испания рядко обръщат внимание доколко кредитополучателите ще могат да си изплатят ипотеката. /Източник: Инвестор.бг/

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Коментарите са затворени.