Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания: Най- често срещаните трудови проблеми

ccc53b00b7b3811d75e97800a2a759abВсе по-често срещани са случаите в, които чуваме за някой, който въпреки, че работи няма трудов договор направен от работодателя или пък в договора пише едно и на практика се случва друго. Най-често се работи повече часове отколкото пише в договора в случай, че такъв съществува и в последствие се плащат по-малко осигуровки отговарящи за социалното осигуряване, отколкото в действителност би трябвало.

От своя страна също не са малко случаите в, които дали с договор или без него работника става жертва на тормоз на работното място от страна на работодателя или от колеги. Най-често този тормоз е психически и в основата му лежат мотиви на дискриминация, която както знаем в 21 век в държавата в, която сме е напълно недопустимо и има, към кого да се обърнем.

От тези ситуации можем да излезем по няколко различни начина, които не представляват риск за нас нито от уволнение, нито от по-нататъшен тормоз или шантаж, в чието описание въпреки, че ще е кратко ще включа най-важните точки, които трябва да имаме предвид.

На първо място, ако се видим в такава ситуация най-добре е да говорим с работодателя и да се опитаме да стигнем до споразумение, в случаите, че имаме проблеми с договора, или лицето, което прави трудно нормалното развитие на работния ни ден, което не е изключено пак да е самия работодател.

Единственото, което постигаме приемайки тези ситуации е те да продължат, нещо което е само в наш ущърб, освен ако тези действия са свързани с пълно укриване на осигуровки или плащане на по-малко от тези, които отговарят на реалния ни труд, са в ущърб и на органите, които контролират социалното осигуряване. Такива ситуации не представляват просто нарушение съгласно със закона за нарушенията и наказанията свързани със социалното осигуряване, а може дори да се говори за измама, но това разбира се зависи от много неща, всеки случай е сам по себе си.

Ако опитите ни да стигнем до споразумение с работодателя са напразни, друго решение на проблема ни е да подадем жалба до Инспекцията по труда. Има много хора, които биха го направили, но може би не предприемат нищо, защото мислят че по този начин рискуват работата си, във връзка с този факт, бих желала да Ви споделя че това не представлява проблем, тъй, като когато инспектора отиде на работното Ви място за проверка той не информира в нито един момент работодателя кой е подал въпросната жалба, а просто иска да потвърди че описаното в нея е вярно и наистина има нарушение.

Този вариант не винаги е ефективен, тъй като има доста случаи, в които въпреки че описаното в жалбата е 100% истина инспекторите не могат да го потвърдят с проверката или защото не сте били на работното място в момента в, който е имало проверка, или защото няма конкретни факти, които да потвърждават описаното от вас и се съставя акт в който пише че са отишли на мястото, но не са видяли нищо нередно и тъй като само с предположения не може да се направи досие и да се санкционира, нещата няма да се променят за Вас.

Третия и последен изход от ситуацията е съда, най-бавния и най-скъпия вариант и в същото време този който ни дава най-голяма сигурност. За да можем да излезем успешно от ситуацията трябва да имаме възможно най-много материал, като в последно време се приема, като доказателство дори разговор по whatsapp, в случай че съдържа уговорки между работодателя и работника било за заплата, график, годишен отпуск и т.н.

В тези два случая, дали жалбата пред Инспекцията по труда или съдебния път,  освен разговорите, както посочих по-горе това, което може да послужи като доказателство е снимков материал, видео запис по време на работа или дори разписка за получените пари от въпросния работодател, дори график на работа.

С това разбира се не се изчерпват всички трудови проблеми, които могат да възникнат, има още много, но описах само тези защото са най-често срещаните и, които представляват най-голям интерес.

И на последно място да спомена че Вие сами можете да редактирате жалбата и да заведете дело, но въпреки това, ако се чувствате по-сигурни винаги можете да се обърнете, към адвокат.

294069_10150358869404771_2133947225_n-225x300Статията подготви: Адвокат Елена Савова, Аликанте; Контакти на тел. 722 20 53 44 и eл. поща: eivanova-savova@icali.es

Адрес: Plaza de la Generalitat, 2, 2º A, Villajoyosa (Alicante);

Коментарите са затворени.