Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания може да поиска помощ от ЕС за охрана на границата си

zx450y250_2244614Испания ще иска помощ от Европейския съюз, за да пази границите си от имигранти, напиращи към страната от Африка, съобщи ДПА, цитирайки правителствени източници в Мадрид.

Масовите опити за нелегално пресичане на испанската граница изправиха пред проблеми силите за сигурност, които се оплакаха, че не са екипирани да се справят с наплива от 30 000 души, изчакващи в Мароко удобен момент да се прехвърлят през границата.

Висши служители в правителството на премиера Мариано Рахой заявиха пред испански вестници, че отговорността за охраната на границата трябва да бъде споделена с останалите членки на ЕС.

В понеделник 150 души успяха да пресекат границата около испанския анклав Мелия, разположен на северноафриканския бряг на Средиземно море. В началото на февруари 15 души се удавиха, опитвайки се да избягат от силите за сигурност, край Сеута – друг испански анклав на африканския бряг на Гибралтарския пролив. Тогава испанската охрана стреля с гумени куршуми в опит да спре пришълците през границата.

Европейски служители поискаха през уикенда обяснение от Испания за стрелбата по мигрантите. Испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас потвърди, че са били използвани гумени куршуми, но отрече те да са причина за смъртните случаи край Сеута. Мароканските власти съобщиха за намерени девет тела на удавили се мигранти, а испанските – за пет. Случилото се породи остра полемика в Испания.

Еврокомисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом осъди тактиката на испанските сили за сигурност и подчерта, че страните – членки на ЕС, трябва да съблюдават договорените правила при охраната на националните граници. Говорител на Европейската комисия каза вчера, че не е започнало официално разследване на случая и че комисията все още очаква формално искане от Мадрид за помощ. /Дневник

Коментарите са затворени.