Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания може да намали зависимостта на Европа от руския газ

imagesНапрежението между Украйна и Русия за доставките на газ предизвика широк отзвук в Европа. Изправени пред реалната възможност за нова енергийна криза, страните на Стария континент започнаха да се замислят за алтернативни начини за доставки на синьо гориво. Оказа се, че Испания е една от европейските държави, които са решили този проблем още преди години.

Испания подготвя мащабен проект за износ на синьо гориво. Ако страната, която внася газ от най-много различни източници, успее да осъществи намеренията си, скоро може да „изпраща” гориво към Франция и други европейски страни, пише EurоActiv.

Европейският съюз разчита на Русия за около една трета от нужните му петрол и газ. Нестихващото напрежение между Брюксел и Москва заради конфликта в Украйна обаче засили тревогите за сигурността на енергийните доставки. Цели 40% от синьото гориво за Стария континент минават през Украйна.

В същото време Испания не получава никаква част от природния си газ от Русия и изобщо не усети енергийните кризи от 2006 и 2009 г., когато отново неплатени сметки на Киев станаха причина за спиране на доставките за Европа.

Стратегически разположена на Средиземно море, страната получава половината от газа си от Алжир, а другата половина от десет различни страни по света.

Доставеният газ идва най-вече във втечнено състояние. Испания похарчи милиарди евро, за да развие енергийната си инфраструктура преди кризата. Тя е европейската държава, която има най-много централи за превръщането на втечнен газ обратно в газообразно състояние.

Затова и сега лобира пред ЕС да я подпомогне с плановете за нов газопровод, наречен МИДКАТ, чрез който да транспортира синьо гориво за Стария континент.МИДКАТ е в списъка на Европейската комисия за стратегически важни проекти.

Планира се 190-килиметровата тръба да бъде разположена по крайбрежието на Средиземно море. Чрез нея към Франция ще могат да бъдат изнасяни 14 млрд. куб.м. годишно. Така Испания може да замести 10% от горивото, което Европа получава от Русия.

Напрежението в Украйна провокира и други дебати – например за това дали Европа не трябва да започне да разчита в по-голяма степен на зелена енергия или добив на шистов газ. Дали тези отрасли ще имат по-голяма роля в бъдеще и дали Испания ще се превърне във важен играч на енергийната сцена – предстои да разберем. /tvevropa.com

Коментарите са затворени.