Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

ИСПАНИЯ – КАКВО СЕ СЛУЧВА ПРИ СКЛЮЧЕН ДОГОВОР С ТЕЛЕФОНЕН ОПЕРАТОР?

logos-600x370Уважаеми читатели, днешната статия има за цел разясни главните и все по-често използвани начини от страна на телефонните оператори да ни задължат да приемем условия които са включени след сключването на договора и за които много пъти дори не знаем или просто да ни накарат да продължим да сме техни клиенти.

Не са редки случаите, в които потребителя вижда промоция която отговаря точно на нуждите му в момента, приемлива цена и решава да сключи договор с компанията. Какво става после? Веднъж приели условията и подписали договора се поставя един срок през който не можем да се откажем от договорената услуга. Най-често този срок е с продължителност 18 или 24 месеца. Ако не е включен в нито една клауза на договора който сте подписали означава че не могат да Ви задължат да използвате техните услуги за срока който са поставили устно и едностранно и въпреки това слагат много пречки, за това Ви съветвам преди да подпишете договор дори с телефонен оператор, който на пръв поглед изглежда безобиден осигурете се че разбирате напълно всички условия и сте съгласни с тях, за да си спестите много главоболия в последствие.

Една от най-прилаганите практики е именно сключването на договор, в който не е включена клаузата за продължителноста му, в такива случаи не могат да Ви изискат наказание за неустойка ако поради каквато и да е причина желаете да го прекъснете преди поставения от тях самите срок, но въпреки че нямат това право, го прилагат.

Друга не рядко срещана е ситуацията в която всичко върви нормално и един хубав ден получавате фактура която е много различна от предишните, които сте получавали и в действителност не сте използвали никакви извънредни услуги.

Това е вероятно да се дължи на една евентуална промяна в тарифния план без Ваше знание.  Когато оператора реши да махне Вашата тарифа, нещо което се случва често с цел привличане на клиенти се променят едни тарифи, други напълно се премахват от услугите на компанията, е задължително поне 1 месец предварително да Ви уведомят писмено, след което Вие сами решавате дали приемате новата тарифа или да прекратите договора, в този случай също не могат да Ви изискат неустойка тъй като променят най-важната част от договора и Вие не сте длъжни да се съгласите с новите условия.

Тарифата Ви може да подлежи на бъдеща промяна само и единствено, ако в клаузите на Вашия договор фигурира тази възможност.

Какво да правя ако искам да се откажа от услугите на телефонния оператор?

На първо място, всеки потребител има правото във всеки един момент да прекъсне договора сключен с оператора, като съобщи намерението си два дни преди датата от която иска договора да е прекъснат, т.е. два дни след получаването на известието от компанията вече не могат да Ви начисляват пари към фактурата. Това право също се включва в договора чрез клауза като се предоставя на потребителите адрес, телефонен номер, факс и/или електронна поща с цел да може да се свържете с компанията при нужда.

За да се откажем от тези услуги, оператора ни изисква следните документи:

-  на първо място една молба в писмен вид, в чието съдържание фигурират  личните ни данни, номера който желаем да отпишем от услугите, за които е бил абониран до момента, изрично казване че искаме да се откажем и причините довели ни до това решение.

- на второ място се иска да добавим копие на личните документи на титуляра на линията и да изпращатим всичко или на адреса, който са ни посочили за връзка, или на електронна поща, факса, може дори да направим устна молба по телефона, като в зависимост от начина по който сме съобщили желанието си  на телефонния оператор, си осигурим или обратна разписка (ако е по пощата), или номер на молбата (ако е по телефона), или друго доказателство че е изпратена.

Когато има клауза за неустойка която фигурира в договора и желаете да го прекъснете преди уговорения срок, тогава могат да изискат да платите неустойка за дните които остават до края на договора в противен случай той няма да бъде прекъснат и ще продължите да плащате поне таксите.

И на последно място, но не по маловажност са случаите, в които имаме договор, знаем че изтича и нямаме намерение да го подновим. Какво се случва? Ако не се свържем с оператора по който и да е начин осигурявайки че намерението ни да не подновим договора е стигнало до тях, се подразбира че искаме да бъде подновен.

294069_10150358869404771_2133947225_n-225x300Статията подготви: Адвокат Елена Савова, Аликанте

Контакти на тел. 722 20 53 44 и eл. поща: eivanova-savova@icali.es

Адрес: Plaza de la Generalitat, 2, 2º A, Villajoyosa (Alicante)

Коментарите са затворени.