Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания и Чехия възразиха срещу предложението на ЕК за квоти за бежанците

da7962fc4cbabd8fdc10e7caa178e170/КРОСС/ Испанското правителство не е съгласно с предложената в сряда от Европейската комисия система на прием на бежанци по квоти, заяви министърът на външните работи на страната Хосе Мануел Гарсия Маргальо и Марфил.с.

Според плана на ЕС за 2015-2016 страните ще приемат 20 000 бежанци. За целта ЕК планира да предостави 50 млн. евро. Разчетите на ЕК сочат, че най-голямата тежест по прием на бежанци ще падне върху Германия, Франция, Италия и Испания, пише РИА Новости.

По думите на испанския министър страната му вече прилага „много повече усилия, отколкото другите държави” по прием на имигранти и бежанци. По думите му благодарение на миграционната политика на испанското правителство, „имиграцията в Испания през държави като Мавритания, Сенегал и Мароко значително е намаляла”. Министърът припомни, че основният поток от имигранти минава през Либия към Италия.

„Ние смятаме, че трябва да се противодейства на този проблем.Това е общоевропейски проблем, проблем на всички. Ние в никакъв случай не отказваме сътрудничество, но трябва да се има предвид какво вече правим, товара, който ние носим – пропорционално много по-голям в сравнение с други страни”, коментира испанският министър.

В същото време премиерът на Чехия Бохуслав Соботка коментира, че страната му иска да помага на бежанците на основата на независими решения на своето правителство, а не чрез механизми, определени от Европейския съюз, предава Агенция Фокус, позовавайки се на Radio Praha.

Против квотите се изказаха и представители на редица европейски държави, сред които Великобритания, Финландия, Полша и Словакия.

Коментарите са затворени.